Transparent text box

Asked by RichardB on 2009-03-24

Is it possible to make the entire background of a text box transparent i.e. not just the text background colour but the whole box?

Cheers,

Richard

Question information

Language:
English Edit question
Status:
Solved
For:
Xibo Edit question
Assignee:
No assignee Edit question
Solved by:
Alex Harrington
Solved:
2009-03-25
Last query:
2009-03-25
Last reply:
2009-03-25

Hi Richard

I'm not quite sure what you mean :D

If you put a text box on a layout, go in to the text box and put some text in, the default is that the background to that box should be transparent - see the example screenshots here:
http://xibo.org.uk/welcome-to-xibo/screenshots/

All of the text on those layouts, including the RSS tickers have transparent backgrounds.

Cheers

Alex

RichardB (r-bennett) said : #2

Hi Alex,

See the attached screen shot, the problem is occurring when I set a background image for the layout then try to add text over it.

Cheers,

Richard

 -----Original Message-----
 From: <email address hidden> on behalf of Alex Harrington
 Sent: Tue 24/03/2009 21:42
 To: Richard Bennett
 Cc:
 Subject: Re: [Question #65229]: Transparent text box

 Your question #65229 on Xibo changed:
 https://answers.launchpad.net/xibo/+question/65229

     Status: Open => Answered

 Alex Harrington proposed the following answer:
 Hi Richard

 I'm not quite sure what you mean :D

 If you put a text box on a layout, go in to the text box and put some text in, the default is that the background to that box should be transparent - see the example screenshots here:
 http://xibo.org.uk/welcome-to-xibo/screenshots/

 All of the text on those layouts, including the RSS tickers have
 transparent backgrounds.

 Cheers

 Alex

 --
 If this answers your question, please go to the following page to let us
 know that it is solved:
 https://answers.launchpad.net/xibo/+question/65229/+confirm?answer_id=0

 If you still need help, you can reply to this email or go to the
 following page to enter your feedback:
 https://answers.launchpad.net/xibo/+question/65229

 You received this question notification because you are a direct
 subscriber of the question.

Hi Richard

I'm afraid Launchpad Answers doesn't support attachments via email.

Could you send your screenshot to <email address hidden>

Thanks

Alex

RichardB (r-bennett) said : #4

Hi Alex,

I sent the screenshot to <email address hidden>.

Cheers,

Richard

-----Original Message-----
From: <email address hidden> [mailto:<email address hidden>] On Behalf Of
Alex Harrington
Sent: 24 March 2009 23:23
To: Richard Bennett
Subject: RE: [Question #65229]: Transparent text box

Your question #65229 on Xibo changed:
https://answers.launchpad.net/xibo/+question/65229

    Status: Open => Needs information

Alex Harrington requested for more information:
Hi Richard

I'm afraid Launchpad Answers doesn't support attachments via email.

Could you send your screenshot to <email address hidden>

Thanks

Alex

--
To answer this request for more information, you can either reply to
this email or enter your reply at the following page:
https://answers.launchpad.net/xibo/+question/65229

You received this question notification because you are a direct
subscriber of the question.

It shouldn't be like that - it certainly isn't on my clients.

The only time I've seen it do that is when you have a badly behaved Flash object scheduled on a layout.

Can you try reloading the client - that normally fixes it if that is the problem.

Alex

Got it.

That's a bug. The background transparency on text boxes (and probably RSS tickers) is broken if the background image is a GIF.

If you convert that background to a JPEG that will solve it for now.

I'll raise a bug for the GIF issue. Please mark this solved as the bug will track the GIF issue.

Cheers

Alex

RichardB (r-bennett) said : #7

Thanks Alex Harrington, that solved my question.

RichardB (r-bennett) said : #8

Hi Alex,

Spot on. Works with a .jpg

Keep up the good work!

Cheers,

Richard

-----Original Message-----
From: <email address hidden> [mailto:<email address hidden>] On Behalf Of
Alex Harrington
Sent: 25 March 2009 15:47
To: Richard Bennett
Subject: RE: [Question #65229]: Transparent text box

Your question #65229 on Xibo changed:
https://answers.launchpad.net/xibo/+question/65229

Alex Harrington proposed the following answer:
Got it.

That's a bug. The background transparency on text boxes (and probably
RSS tickers) is broken if the background image is a GIF.

If you convert that background to a JPEG that will solve it for now.

I'll raise a bug for the GIF issue. Please mark this solved as the bug
will track the GIF issue.

Cheers

Alex

--
If this answers your question, please go to the following page to let us
know that it is solved:
https://answers.launchpad.net/xibo/+question/65229/+confirm?answer_id=5

If you still need help, you can reply to this email or go to the
following page to enter your feedback:
https://answers.launchpad.net/xibo/+question/65229

You received this question notification because you are a direct
subscriber of the question.

eberhardt (info-flora-activa) said : #9

similar problem with *.jpg!
The form for the ->background has 2 fields: color (hexadecimal) & pic-file. when I choose a background picture, the choosen hexadecimal-color-value does not seem to be overwritten even if the background image is shown. For just a part of a second it is exactly this general background-color, that "flashes through" in the textfield-area when a text-content changes to another one!

greets

eberhardt

Dan Garner (dangarner) said : #10

Hi Eberhardt,

Does this only occur at the start of a new text item? This could be when a text item first starts, when a text item changes to a new text item, etc.. If so there may be an explanation for this.

When a text item changes to another text item (or to a RSS item) it reloads the background image - this is an unfortunate side effect of the way a text item is implemented in the .NET client. This flash will be worse the lower the client hardware spec. I am fairly certain that this will not be a problem in the forthcoming Python client being written by Alex.

If you confirm my suspicions I will convert this to a bug with a view to making this smoother - perhaps as a minor release of 1.0

Thanks,
Dan

eberhardt (info-flora-activa) said : #11

Hi Dan,

the bg-color-flash occurs at every item-change WITHIN a Region, not only before text items.
I'm testing here on a quiet quick sony-laptop: I have created 4 "Regions":

1. pic->pic->pic->pic ----------------------------------------- 0,10 second flash
2. static text->static text->static text->static text ---- 0,25 second flash
3. pic->pic ------------------------------------------------------- 0,10 second flash
4. rss-feed (only one, noch item changes) -------------- no problems (only charset problems, but that will be an other thread... ;-))

Thank you for your great work!

eberhardt

Hayden (hayden-carbis) said : #12

Hi there,

Ive been doing a bunch of research on this issue and still have a bunch of odd problems. The text boxes/RSS feeds that im creating come in with a default white background. Is there a switch I have missed somewhere to prevent that? I do want the transparencies. I noticed that this issue might have been because of broken links/improper flash scripts so i have removed any in my regions. However, this did not solve my issue. Any other steps that could help me?

Dan Garner (dangarner) said : #13

Hayden,
Thanks for doing some research into it... the attached bug still hasn't been solved... it was marked as "Won't Fix" without a comment so I am not sure why.

Could you confirm that the layout you are running on has a PNG or JPG as its background image - or indeed no background image at all.

Eberhardt,
The background colour flashing is now completely solved in 1.0.3.. along with a number of other visual tweaks to the client to make it much smoother. If you try 1.0.3 I think you will like it!

Hayden (hayden-carbis) said : #14

running a PNG as a background image. I have a PP running to I dont know if thats an issue but it seems by default its giving everything a white background even without the PP running.

Dan Garner (dangarner) said : #15

If you:
1. create a simple example layout from one of the templates with a red background.
2. resize the region on it so that you can see the background
3. put a text item in that region
4. run on the display

I would expect you get a completely red screen except for your text... what do you get though?

Perhaps your PNG has a transparency in it (alpha channel) and this is causing the same behaviour as with a gif? As well as Dan's suggestion, try converting the background image to a jpg and try again.

Alex

Hayden (hayden-carbis) said : #17

Yah it does have some transparency in it. I tried adjusting it to JPG and it doesnt like it either. Red background works so it does have something to do with my background layout. I guess its a feature to be improved? or is it something to avoid from now on?

Can you email the background to <email address hidden> and we'll take a look.

Cheers

Alex

Hayden (hayden-carbis) said : #19

k sent email.