Fresh install of ubuntu 12.04 on a dell T7400 workstation: crash to login screen

Asked by Simon Morris on 2012-05-11

I have just put on a fresh install of ubuntu 12.04 (set up as dual boot with windows 7) on a dell T7400 workstation. I am getting periodic crashes out to the login screen. I have not yet found a clear cause - i.e. the crashes do not seem to be obviously related to any single activity. A copy of the /var/log/syslog for the period covering one of the crashes ( and my logging back in) is appended below. Any advice would be much appreciated.

  Sincerely,

       Simon Morris

May 11 12:15:49 simon-Dell-T7400 goa[3571]: goa-daemon version 3.4.0 starting [main.c:112, main()]
May 11 12:16:36 simon-Dell-T7400 dbus[841]: [system] Activating service name='org.freedesktop.PackageKit' (using servicehelper)
May 11 12:16:36 simon-Dell-T7400 AptDaemon: INFO: Initializing daemon
May 11 12:16:36 simon-Dell-T7400 AptDaemon.PackageKit: INFO: Initializing PackageKit compat layer
May 11 12:16:36 simon-Dell-T7400 dbus[841]: [system] Successfully activated service 'org.freedesktop.PackageKit'
May 11 12:16:36 simon-Dell-T7400 AptDaemon.PackageKit: INFO: Initializing PackageKit transaction
May 11 12:16:36 simon-Dell-T7400 AptDaemon.Worker: INFO: Simulating trans: /org/debian/apt/transaction/0516e323d8a64e68957c649bc240fbc3
May 11 12:16:36 simon-Dell-T7400 AptDaemon.Worker: INFO: Processing transaction /org/debian/apt/transaction/0516e323d8a64e68957c649bc240fbc3
May 11 12:16:37 simon-Dell-T7400 AptDaemon.PackageKit: INFO: Get updates()
May 11 12:16:38 simon-Dell-T7400 AptDaemon.Worker: INFO: Finished transaction /org/debian/apt/transaction/0516e323d8a64e68957c649bc240fbc3
May 11 12:16:51 simon-Dell-T7400 kernel: [ 5540.470950] NVRM: Xid (0000:02:00): 13, 0001 00000000 00005097 00001344 00004001 0000000d
May 11 12:17:01 simon-Dell-T7400 CRON[3772]: (root) CMD ( cd / && run-parts --report /etc/cron.hourly)
May 11 12:22:37 simon-Dell-T7400 AptDaemon: INFO: Quitting due to inactivity
May 11 12:22:37 simon-Dell-T7400 AptDaemon: INFO: Quitting was requested
May 11 12:37:00 simon-Dell-T7400 kernel: [ 6749.556313] Xorg[2935] general protection ip:7f30950fc6a9 sp:7fffe1a7f170 error:0 in nvidia_drv.so[7f309509b000+6e0000]
May 11 12:37:00 simon-Dell-T7400 gnome-session[3110]: Gdk-WARNING: gnome-session: Fatal IO error 11 (Resource temporarily unavailable) on X server :0.#012
May 11 12:37:00 simon-Dell-T7400 acpid: client 2935[0:0] has disconnected
May 11 12:37:00 simon-Dell-T7400 acpid: client 2935[0:0] has disconnected
May 11 12:37:00 simon-Dell-T7400 acpid: client connected from 3797[0:0]
May 11 12:37:00 simon-Dell-T7400 acpid: 1 client rule loaded
May 11 12:37:01 simon-Dell-T7400 acpid: client connected from 3797[0:0]
May 11 12:37:01 simon-Dell-T7400 acpid: 1 client rule loaded
May 11 12:37:01 simon-Dell-T7400 rtkit-daemon[1595]: Successfully made thread 3918 of process 3918 (n/a) owned by '104' high priority at nice level -11.
May 11 12:37:01 simon-Dell-T7400 rtkit-daemon[1595]: Supervising 1 threads of 1 processes of 1 users.
May 11 12:37:01 simon-Dell-T7400 rtkit-daemon[1595]: Successfully made thread 3920 of process 3918 (n/a) owned by '104' RT at priority 5.
May 11 12:37:01 simon-Dell-T7400 rtkit-daemon[1595]: Supervising 2 threads of 1 processes of 1 users.
May 11 12:37:02 simon-Dell-T7400 rtkit-daemon[1595]: Successfully made thread 3921 of process 3918 (n/a) owned by '104' RT at priority 5.
May 11 12:37:02 simon-Dell-T7400 rtkit-daemon[1595]: Supervising 3 threads of 1 processes of 1 users.
May 11 12:37:02 simon-Dell-T7400 rtkit-daemon[1595]: Successfully made thread 3922 of process 3918 (n/a) owned by '104' RT at priority 5.
May 11 12:37:02 simon-Dell-T7400 rtkit-daemon[1595]: Supervising 4 threads of 1 processes of 1 users.
May 11 12:37:02 simon-Dell-T7400 rtkit-daemon[1595]: Successfully made thread 3923 of process 3918 (n/a) owned by '104' RT at priority 5.
May 11 12:37:02 simon-Dell-T7400 rtkit-daemon[1595]: Supervising 5 threads of 1 processes of 1 users.
May 11 12:37:02 simon-Dell-T7400 rtkit-daemon[1595]: Successfully made thread 3926 of process 3926 (n/a) owned by '104' high priority at nice level -11.
May 11 12:37:02 simon-Dell-T7400 rtkit-daemon[1595]: Supervising 6 threads of 2 processes of 1 users.
May 11 12:37:02 simon-Dell-T7400 pulseaudio[3926]: [pulseaudio] pid.c: Daemon already running.
May 11 12:37:08 simon-Dell-T7400 rtkit-daemon[1595]: Successfully made thread 4068 of process 4068 (n/a) owned by '1000' high priority at nice level -11.
May 11 12:37:08 simon-Dell-T7400 rtkit-daemon[1595]: Supervising 6 threads of 2 processes of 2 users.
May 11 12:37:08 simon-Dell-T7400 pulseaudio[4068]: [pulseaudio] pid.c: Stale PID file, overwriting.
May 11 12:37:08 simon-Dell-T7400 rtkit-daemon[1595]: Successfully made thread 4090 of process 4068 (n/a) owned by '1000' RT at priority 5.
May 11 12:37:08 simon-Dell-T7400 rtkit-daemon[1595]: Supervising 7 threads of 2 processes of 2 users.
May 11 12:37:08 simon-Dell-T7400 rtkit-daemon[1595]: Successfully made thread 4097 of process 4068 (n/a) owned by '1000' RT at priority 5.
May 11 12:37:08 simon-Dell-T7400 rtkit-daemon[1595]: Supervising 8 threads of 2 processes of 2 users.
May 11 12:37:08 simon-Dell-T7400 rtkit-daemon[1595]: Successfully made thread 4152 of process 4068 (n/a) owned by '1000' RT at priority 5.

Question information

Language:
English Edit question
Status:
Open
For:
Ubuntu xserver-xorg-video-nv Edit question
Assignee:
No assignee Edit question
Last query:
Last reply:
Revision history for this message
actionparsnip (andrew-woodhead666) said :
#1

have you tested your RAM using memtest from Grub?
Do you have the latest BIOS?

Thanks

Revision history for this message
MvW (2nv2u) said :
#2

Seems to be a duplicate of #980519

Revision history for this message
Matthew H McKenzie (f-launchpad-swellhunter-org) said :
#3

High, what are you kernel Parms ? I have A10 bios and can only boot with ... noapic nolapic, and then SMP is disabled ?
On various other choices, CPU 0 will freeze and the boot hangs. I am running one hard disk from SATA-0 (LSI hardware is disabled), and have tried AHCI and IDE modes. Sata3 is disabled and Sata2 is DVD.

Are you getting 8 cores from lscpu ?

Revision history for this message
marcobra (Marco Braida) (marcobra) said :
#4

Seems nvidia issue:
....
May 11 12:37:00 simon-Dell-T7400 kernel: [ 6749.556313] Xorg[2935] general protection ip:7f30950fc6a9 sp:7fffe1a7f170 error:0 in nvidia_drv.so[7f309509b000+6e0000]
...

Revision history for this message
Simon Morris (simon-morris) said :
#5

Thanks for the interest. I did run memtest just to check, and the computer passed. I am running the original (old) AO2 BIOS. I think 'Reason' is correct that this is the same problem as #980519, which is in turn linked to #973096 and lots of others, so it seems to be a bigger problem than my machine. I'll follow those bugs with interest, as it is currently stopping me from working.

Can you help with this problem?

Provide an answer of your own, or ask Simon Morris for more information if necessary.

To post a message you must log in.