shotwell photo manager will not launch

Asked by Cole on 2011-09-11

When I plug in camera it was recognized by shotwell and opened. Now, will not open even when I select "open with Shotwell"
Shotwell will also not open when selected in applications. I tried removing Shotwell software and re-installing and still will not open. Restarting computer does not help.
Shotwell Version: 0.9.3-0ubuntu0.1 running on Ubuntu 11.4

Question information

Language:
English Edit question
Status:
Solved
For:
Ubuntu shotwell Edit question
Assignee:
No assignee Edit question
Solved by:
Cole
Solved:
2011-09-12
Last query:
2011-09-12
Last reply:
2011-09-12

Hi please do this:
1. Open a terminal by hittng CTRL + ALT + T
2. Insert this command:
shotwell

3. Copy and paste here the result.

Cole (coleibe3) said : #2

ERROR:i686-linux-gnu/Orientation.c:649:orientation_rotate_point: assertion failed: ((*point).y < (*space).height)
Aborted

________________________________
From: "Enrico "eNry" Carafa" <email address hidden>
To: <email address hidden>
Sent: Sunday, September 11, 2011 12:50 PM
Subject: Re: [Question #170820]: shotwell photo manager will not launch

Your question #170820 on Ubuntu changed:
https://answers.launchpad.net/ubuntu/+question/170820

    Status: Open => Answered

Enrico "eNry" Carafa proposed the following answer:
Hi please do this:
1. Open a terminal by hittng CTRL + ALT + T
2. Insert this command:
shotwell

3. Copy and paste here the result.

--
If this answers your question, please go to the following page to let us
know that it is solved:
https://answers.launchpad.net/ubuntu/+question/170820/+confirm?answer_id=0

If you still need help, you can reply to this email or go to the
following page to enter your feedback:
https://answers.launchpad.net/ubuntu/+question/170820

You received this question notification because you asked the question.

Cole (coleibe3) said : #3

ERROR:i686-linux-gnu/Orientation.c:649:orientation_rotate_point: assertion failed: ((*point).y < (*space).height)
Aborted

I suggest to report a bug for this. I can't find anything on this problem on the web... :(

Jim Nelson (yorba-jim) said : #5

Cole,

A couple of things. First, 0.9.3 is an old version of Shotwell. I recommend using the latest, which can be installed using Yorba's own PPA:

https://launchpad.net/~yorba/+archive/ppa

To add the PPA, you want to add this line to your Software Sources:

deb http://ppa.launchpad.net/yorba/ppa/ubuntu natty main

and then upgrade to Shotwell 0.11.1.

If you still have this problem, please follow these instructions:

http://redmine.yorba.org/projects/shotwell/wiki/ShotwellFAQ#I-found-a-bug-in-Shotwell-How-can-I-report-it

Then file a bug with Launchpad (or preferably Yorba's Redmine server at http://redmine.yorba.org) and attach the two files to the ticket.

Cole (coleibe3) said : #6

Thank You Jim, and everyone else who responded with help. Downloaded PPA and Shotwell 0.11.1. All is working well now. Life is Beautiful.