no sound

Asked by Mr_Driver on 2012-12-28

Hardware volume controls work fine, one sink listed in pacmd:

State: suspended
Reason suspended: IDLE

I inherited this computer with Ubuntu on it, just trying to figure it out. Have looked through the wiki, no apparent help there.

Thanks

Question information

Language:
English Edit question
Status:
Answered
For:
Ubuntu pulseaudio Edit question
Assignee:
No assignee Edit question
Last query:
2012-12-28
Last reply:
2012-12-29

I'm having the same issue, but I get "No PulseAudio daemon running, or not running as session daemon." when I run pacmd. I'm using the onboard sound for the Asus M2V-MX SE motherboard. Ubuntu Fourms are no help since I can't post a question there.

What is the output of:

wget -O alsa-info.sh http://www.alsa-project.org/alsa-info.sh && chmod +x ./alsa-info.sh && ./alsa-info.sh --upload

Thanks

I'll give it a try once I get home from work.

Mr_Driver (arm411) said : #4

--2012-12-28 09:48:17-- http://www.alsa-project.org/alsa-info.sh
Resolving www.alsa-project.org... 77.48.224.243
Connecting to www.alsa-project.org|77.48.224.243|:80... connected.
HTTP request sent, awaiting response... 302 Found
Location: http://git.alsa-project.org/?p=alsa-driver.git;a=blob_plain;hb=refs/heads/build;f=alsa/utils/alsa-info.sh [following]
--2012-12-28 09:48:33-- http://git.alsa-project.org/?p=alsa-driver.git;a=blob_plain;hb=refs/heads/build;f=alsa/utils/alsa-info.sh
Resolving git.alsa-project.org... 77.48.224.243
Connecting to git.alsa-project.org|77.48.224.243|:80... connected.
HTTP request sent, awaiting response... 200 OK
Length: unspecified [application/x-sh]
Saving to: `alsa-info.sh'

    [ <=> ] 27,785 17.9K/s in 1.5s

2012-12-28 09:48:45 (17.9 KB/s) - `alsa-info.sh' saved [27785]

Uploading information to www.alsa-project.org ... Done!

Your ALSA information is located at
Please inform the person helping you.

emerald@emerald-System-Product-Name:~$ wget -O alsa-info.sh http://www.alsa-project.org/alsa-info.sh && chmod +x ./alsa-info.sh && ./alsa-info.sh --upload
--2012-12-28 19:43:21-- http://www.alsa-project.org/alsa-info.sh
Resolving www.alsa-project.org (www.alsa-project.org)... 77.48.224.243
Connecting to www.alsa-project.org (www.alsa-project.org)|77.48.224.243|:80... connected.
HTTP request sent, awaiting response... 302 Found
Location: http://git.alsa-project.org/?p=alsa-driver.git;a=blob_plain;hb=refs/heads/build;f=alsa/utils/alsa-info.sh [following]
--2012-12-28 19:43:22-- http://git.alsa-project.org/?p=alsa-driver.git;a=blob_plain;hb=refs/heads/build;f=alsa/utils/alsa-info.sh
Resolving git.alsa-project.org (git.alsa-project.org)... 77.48.224.243
Connecting to git.alsa-project.org (git.alsa-project.org)|77.48.224.243|:80... connected.
HTTP request sent, awaiting response... 200 OK
Length: unspecified [application/x-sh]
Saving to: `alsa-info.sh'

    [ <=> ] 27,785 110K/s in 0.2s

2012-12-28 19:43:24 (110 KB/s) - `alsa-info.sh' saved [27785]

/sbin/alsactl: save_state:1580: No soundcards found...
cat: /tmp/alsa-info.AoCtHqXcD3/alsactl.tmp: No such file or directory
Uploading information to www.alsa-project.org ... Done!

Your ALSA information is located at http://www.alsa-project.org/db/?f=6fd91fdfce40d6ec6bcf35fd8275b5b19b157788

Please inform the person helping you.

I don't know if this might help too.

emerald@emerald-System-Product-Name:~$ ubuntu-bug -s audio
ERROR: symptom script /usr/share/apport/symptoms/audio.py crashed:
Traceback (most recent call last):
  File "/usr/lib/python2.7/dist-packages/apport/ui.py", line 56, in thread_collect_info
    package = symb['run'](report, ui)
  File "/usr/share/apport/symptoms/audio.py", line 187, in run
    package = check_pulseaudio_running(report, ui)
  File "/usr/share/apport/symptoms/_audio_checks.py", line 80, in check_pulseaudio_running
    return set_title(report, 'pulseaudio', 'Pulseaudio is not running')
NameError: global name 'set_title' is not defined

!!################################
!!ALSA Information Script v 0.4.61
!!################################

!!Script ran on: Sat Dec 29 01:43:24 UTC 2012

!!Linux Distribution
!!------------------

Ubuntu 12.04.1 LTS \n \l DISTRIB_ID=Ubuntu DISTRIB_DESCRIPTION="Ubuntu 12.04.1 LTS" NAME="Ubuntu" ID=ubuntu ID_LIKE=debian PRETTY_NAME="Ubuntu precise (12.04.1 LTS)"

!!DMI Information
!!---------------

Manufacturer: System manufacturer
Product Name: System Product Name
Product Version: System Version
Firmware Version: 0504

!!Kernel Information
!!------------------

Kernel release: 3.2.0-35-generic
Operating System: GNU/Linux
Architecture: x86_64
Processor: x86_64
SMP Enabled: Yes

!!ALSA Version
!!------------

Driver version: 1.0.24
Library version: 1.0.25
Utilities version: 1.0.25

!!Loaded ALSA modules
!!-------------------

!!Sound Servers on this system
!!----------------------------

Pulseaudio:
      Installed - Yes (/usr/bin/pulseaudio)
      Running - No

!!Soundcards recognised by ALSA
!!-----------------------------

--- no soundcards ---

!!PCI Soundcards installed in the system
!!--------------------------------------

20:01.0 Audio device: VIA Technologies, Inc. VT8237A/VT8251 HDA Controller (rev 10)

!!Advanced information - PCI Vendor/Device/Subsystem ID's
!!-------------------------------------------------------

20:01.0 0403: 1106:3288 (rev 10)
 Subsystem: 1043:8290

!!Modprobe options (Sound related)
!!--------------------------------

snd-atiixp-modem: index=-2
snd-intel8x0m: index=-2
snd-via82xx-modem: index=-2
snd-usb-audio: index=-2
snd-usb-caiaq: index=-2
snd-usb-ua101: index=-2
snd-usb-us122l: index=-2
snd-usb-usx2y: index=-2
snd-cmipci: mpu_port=0x330 fm_port=0x388
snd-pcsp: index=-2
snd-usb-audio: index=-2

!!Loaded sound module options
!!---------------------------

!!ALSA Device nodes
!!-----------------

crw-rw---T 1 root audio 116, 1 Dec 28 05:50 /dev/snd/seq
crw-rw---T 1 root audio 116, 33 Dec 28 05:50 /dev/snd/timer

!!ALSA configuration files
!!------------------------

!!System wide config file (/etc/asound.conf)

pcm.pulse {
    type pulse
}
ctl.pulse {
    type pulse
}
pcm.!default {
    type pulse
}
ctl.!default {
    type pulse
}

!!Aplay/Arecord output
!!--------------------

APLAY

aplay: device_list:252: no soundcards found...

ARECORD

arecord: device_list:252: no soundcards found...

!!Amixer output
!!-------------

!!Alsactl output
!!--------------

--startcollapse--
--endcollapse--

!!All Loaded Modules
!!------------------

Module
snd_pcm
snd_page_alloc
snd_hwdep
snd_seq_midi
snd_rawmidi
snd_seq_midi_event
snd_seq
snd_timer
snd_seq_device
snd
soundcore
nls_iso8859_1
nls_cp437
vfat
fat
via
drm
bnep
rfcomm
bluetooth
vesafb
binfmt_misc
usblp
amd64_edac_mod
edac_core
joydev
edac_mce_amd
arc4
rt61pci
crc_itu_t
rt2x00pci
rt2x00lib
k8temp
mac80211
cfg80211
i2c_viapro
ppdev
eeprom_93cx6
mac_hid
psmouse
serio_raw
shpchp
asus_atk0110
parport_pc
lp
parport
usbhid
hid
usb_storage
via_rhine
sata_via
pata_via
floppy

!!ALSA/HDA dmesg
!!--------------

sudo add-apt-repository ppa:ubuntu-audio-dev/ppa; sudo apt-get update;sudo apt-get dist-upgrade; sudo apt-get install --reinstall pavucontrol linux-sound-base alsa-base alsa-utils; killall pulseaudio; rm -r ~/.pulse

wait10 seconds, then reboot

Still no volume control after I log in, but I have a working Volume bar on the log in screen. I noticed it when I rebooted.

Every tutorial for "fixing" PulseAudio leads to error messages about the packets requested being obsolete, or deleted from the repository. I'm beguinning to think I may have to break down and buy an upgrade for Windows............

Pulse still refuses to start no matter what I do.

emerald@emerald-System-Product-Name:~$ sudo apt-get install --reinstall pavucontrol linux-sound-base alsa-base alsa-utils; killall pulseaudio; rm -r ~/.pulse
[sudo] password for emerald:
Reading package lists... Done
Building dependency tree
Reading state information... Done
The following packages were automatically installed and are no longer required:
  language-pack-kde-zh-hans-base firefox-locale-zh-hans language-pack-kde-en
  kde-l10n-engb language-pack-zh-hans-base kde-l10n-zhcn language-pack-zh-hans
  language-pack-kde-zh-hans language-pack-kde-en-base
Use 'apt-get autoremove' to remove them.
0 upgraded, 0 newly installed, 4 reinstalled, 0 to remove and 0 not upgraded.
Need to get 1,422 kB of archives.
After this operation, 0 B of additional disk space will be used.
Get:1 http://archive.ubuntu.com/ubuntu/ precise/main alsa-utils amd64 1.0.25-1ubuntu5 [1,118 kB]
Get:2 http://archive.ubuntu.com/ubuntu/ precise/main alsa-base all 1.0.25+dfsg-0ubuntu1 [143 kB]
Get:3 http://archive.ubuntu.com/ubuntu/ precise/main linux-sound-base all 1.0.25+dfsg-0ubuntu1 [15.0 kB]
Get:4 http://archive.ubuntu.com/ubuntu/ precise/universe pavucontrol amd64 0.99.2-1build1 [145 kB]
Fetched 1,422 kB in 5s (277 kB/s)
Preconfiguring packages ...
(Reading database ...
dpkg: warning: files list file for package `libecryptfs0' missing, assuming package has no files currently installed.

dpkg: warning: files list file for package `reiserfsprogs' missing, assuming package has no files currently installed.

dpkg: warning: files list file for package `python-pyicu' missing, assuming package has no files currently installed.

dpkg: warning: files list file for package `gir1.2-json-1.0' missing, assuming package has no files currently installed.

dpkg: warning: files list file for package `libnss3-1d' missing, assuming package has no files currently installed.

dpkg: warning: files list file for package `libdebian-installer4' missing, assuming package has no files currently installed.

dpkg: warning: files list file for package `keyutils' missing, assuming package has no files currently installed.

dpkg: warning: files list file for package `rdate' missing, assuming package has no files currently installed.

dpkg: warning: files list file for package `realpath' missing, assuming package has no files currently installed.

dpkg: warning: files list file for package `libdebconfclient0' missing, assuming package has no files currently installed.

dpkg: warning: files list file for package `gir1.2-timezonemap-1.0' missing, assuming package has no files currently installed.

dpkg: warning: files list file for package `ubiquity-casper' missing, assuming package has no files currently installed.

dpkg: warning: files list file for package `dpkg-repack' missing, assuming package has no files currently installed.

dpkg: warning: files list file for package `gir1.2-xkl-1.0' missing, assuming package has no files currently installed.

dpkg: warning: files list file for package `ubiquity-ubuntu-artwork' missing, assuming package has no files currently installed.

dpkg: warning: files list file for package `ecryptfs-utils' missing, assuming package has no files currently installed.
(Reading database ... 212645 files and directories currently installed.)
Preparing to replace alsa-utils 1.0.25-1ubuntu5 (using .../alsa-utils_1.0.25-1ubuntu5_amd64.deb) ...
Unpacking replacement alsa-utils ...
Preparing to replace alsa-base 1.0.25+dfsg-0ubuntu1 (using .../alsa-base_1.0.25+dfsg-0ubuntu1_all.deb) ...
Unpacking replacement alsa-base ...
Preparing to replace linux-sound-base 1.0.25+dfsg-0ubuntu1 (using .../linux-sound-base_1.0.25+dfsg-0ubuntu1_all.deb) ...
Unpacking replacement linux-sound-base ...
Preparing to replace pavucontrol 0.99.2-1build1 (using .../pavucontrol_0.99.2-1build1_amd64.deb) ...
Unpacking replacement pavucontrol ...
Processing triggers for ureadahead ...
ureadahead will be reprofiled on next reboot
Processing triggers for man-db ...
Processing triggers for menu ...
Processing triggers for bamfdaemon ...
Rebuilding /usr/share/applications/bamf.index...
Processing triggers for desktop-file-utils ...
Processing triggers for gnome-menus ...
Setting up linux-sound-base (1.0.25+dfsg-0ubuntu1) ...
Setting up alsa-utils (1.0.25-1ubuntu5) ...
Setting up alsa-base (1.0.25+dfsg-0ubuntu1) ...
Setting up pavucontrol (0.99.2-1build1) ...
Processing triggers for menu ...
pulseaudio: no process found

Can you help with this problem?

Provide an answer of your own, or ask Mr_Driver for more information if necessary.

To post a message you must log in.