no sound,appear to have 2 sound devices,audigy and on board AC97

Asked by TonyE on 2007-06-26

I am quite new to this so please excuse my serious lack of expert ease, and spelling.
I have no sound, it would appear that either there is some form of clash as the device manager sees my audigy and the mother board AC97 device.
The AC97 device is disabled in the bios, so not too sure how to proceed.
Ideally I would like to perhaps lose the AC97 device from the devise manager and run with the creative labs device...
I have a dual boot system and and the sound works fine on the 'other' system.....

I have done some work in the terminal screens so understand some commands, but please keep things VERY simple...
thanks in advance...

Question information

Language:
English Edit question
Status:
Answered
For:
Ubuntu hal Edit question
Assignee:
No assignee Edit question
Last query:
2007-06-26
Last reply:
2007-06-27
Cesare Tirabassi (norsetto) said : #1

Start by having a look at this:

https://help.ubuntu.com/community/DebuggingSoundProblems

I also have an Audigy and AC97 and they both happily cohabit togheter.
Here is the output of an lsmod command which shows both modules:

cesare@desktop:~$ lsmod | grep snd
snd_emu10k1_synth 9600 0
snd_emux_synth 41728 1 snd_emu10k1_synth
snd_seq_virmidi 10240 1 snd_emux_synth
snd_seq_midi_emul 9344 1 snd_emux_synth
snd_mpu401 12584 0
snd_emu10k1 154272 2 snd_emu10k1_synth
snd_via82xx 33576 0
snd_seq_oss 39424 0
snd_ac97_codec 121560 2 snd_emu10k1,snd_via82xx
snd_seq_midi 11264 0
snd_seq_midi_event 10240 3 snd_seq_virmidi,snd_seq_oss,snd_seq_midi
snd_seq 64288 8 snd_emux_synth,snd_seq_virmidi,snd_seq_midi_emul,snd_seq_oss,snd_seq_midi,snd_seq_midi_event
ac97_bus 4224 1 snd_ac97_codec
snd_pcm_oss 50944 0
snd_mixer_oss 20608 1 snd_pcm_oss
snd_pcm 95240 4 snd_emu10k1,snd_via82xx,snd_ac97_codec,snd_pcm_oss
snd_mpu401_uart 11520 2 snd_mpu401,snd_via82xx
snd_page_alloc 12944 3 snd_emu10k1,snd_via82xx,snd_pcm
snd_util_mem 7040 2 snd_emux_synth,snd_emu10k1
snd_hwdep 13064 2 snd_emux_synth,snd_emu10k1
snd_timer 28296 3 snd_emu10k1,snd_seq,snd_pcm
snd_rawmidi 30848 4 snd_seq_virmidi,snd_emu10k1,snd_seq_midi,snd_mpu401_uart
snd_seq_device 10900 7 snd_emu10k1_synth,snd_emux_synth,snd_emu10k1,snd_seq_oss,snd_seq_midi,snd_seq,snd_rawmidi
snd 72360 18 snd_emux_synth,snd_seq_virmidi,snd_mpu401,snd_emu10k1,snd_via82xx,snd_seq_oss,snd_ac97_codec,snd_seq,snd_pcm_oss,snd_mixer_oss,snd_pcm,snd_mpu401_uart,snd_hwdep,snd_timer,snd_rawmidi,snd_seq_device
soundcore 11040 1 snd
gameport 19472 4 snd_via82xx,analog,emu10k1_gp

Can you help with this problem?

Provide an answer of your own, or ask TonyE for more information if necessary.

To post a message you must log in.