evolution unable to connect to pop server to receive mail

Asked by George Atkinson on 2008-10-11

Binary package hint: evolution

I am using Ubuntu 8.04 and trying to receive mail on Evolution 2.22.3.1
When I click send receive it asks me for my password, which I enter but then it gives me the following message.

evolution - unable to connect to pop server pop.telus.net. Error sending password: -ERR invalid username or password

I have rechecked both my password and my username several times to make sure they are correct and I have double checked that I have setup the accounts correctly. I have set up a gmail account that works on evolution using the same password. There is no problem with outgoing mail on the telus smtp server.

ProblemType: Bug
Architecture: amd64
Date: Sat Oct 11 07:48:51 2008
DistroRelease: Ubuntu 8.04
ExecutablePath: /usr/bin/evolution
NonfreeKernelModules: nvidia
Package: evolution 2.22.3.1-0ubuntu1
PackageArchitecture: amd64
ProcEnviron:
 PATH=/usr/local/sbin:/usr/local/bin:/usr/sbin:/usr/bin:/sbin:/bin:/usr/games
 LANG=en_CA.UTF-8
 SHELL=/bin/bash
SourcePackage: evolution
Uname: Linux 2.6.24-19-generic x86_64

Question information

Language:
English Edit question
Status:
Answered
For:
Ubuntu evolution Edit question
Assignee:
No assignee Edit question
Last query:
2008-10-12
Last reply:
2010-10-31
George Atkinson (gatkinso1951) said : #1
Sebastien Bacher (seb128) said : #2

that's an user question and not a bug, there is likely some authentification method required to use the server

Andre Mangan (kyphi) said : #3

Which password are you entering when sending mail? If you have configured Evolution so that your server requires authentication, then the password that is needed is your server password and not your login password.

Is the outgoing address "smtp.telus.net" or "pop.telus.net".

Generally, server mail addresses are "mail.servername.net". I am aware that telus does it differently since have seen this problem with telus before.

George Atkinson (gatkinso1951) said : #4

Thanks for the inquiry Andre I have solved the problem. Your analysis is
correct the server password was different than login password. I have
both Evolution and Thunderbird running smoothly. Thanks.

On Sat, 2008-10-11 at 23:58 +0000, Andre Mangan wrote:
> Your question #47734 on evolution in ubuntu changed:
> https://answers.launchpad.net/ubuntu/+source/evolution/+question/47734
>
> Status: Open => Needs information
>
> Andre Mangan requested for more information:
> Which password are you entering when sending mail? If you have
> configured Evolution so that your server requires authentication, then
> the password that is needed is your server password and not your login
> password.
>
> Is the outgoing address "smtp.telus.net" or "pop.telus.net".
>
> Generally, server mail addresses are "mail.servername.net". I am aware
> that telus does it differently since have seen this problem with telus
> before.
>

Andre Mangan (kyphi) said : #5

Good news, George. Would you finalise this post as "Solved" please.

eolution mail ask for po password ?

Can you help with this problem?

Provide an answer of your own, or ask George Atkinson for more information if necessary.

To post a message you must log in.