Eclipse produces error and won't start

Asked by Hi^gh^Life on 2011-05-10

I had eclipse running on 10.10. I upgraded to 11.04 and when I try running it I get:

An error has occurred. See the log file
/home/dcesiel/.eclipse/org.eclipse.platform_3.5.0_155965261/configuration/1304988081506.log

Here is the log:

!SESSION 2011-05-09 20:40:54.580 -----------------------------------------------
eclipse.buildId=M20100211-1343
java.version=1.6.0_22
java.vendor=Sun Microsystems Inc.
BootLoader constants: OS=linux, ARCH=x86, WS=gtk, NL=en_US
Command-line arguments: -os linux -ws gtk -arch x86

!ENTRY org.eclipse.osgi 4 0 2011-05-09 20:40:54.864
!MESSAGE
!STACK 0
org.osgi.framework.BundleException: Exception in org.eclipse.osgi.framework.internal.core.SystemBundleActivator.start() of bundle org.eclipse.osgi.
 at org.eclipse.osgi.framework.internal.core.BundleContextImpl.startActivator(BundleContextImpl.java:806)
 at org.eclipse.osgi.framework.internal.core.BundleContextImpl.start(BundleContextImpl.java:755)
 at org.eclipse.osgi.framework.internal.core.InternalSystemBundle.resume(InternalSystemBundle.java:207)
 at org.eclipse.osgi.framework.internal.core.Framework.launch(Framework.java:649)
 at org.eclipse.core.runtime.adaptor.EclipseStarter.startup(EclipseStarter.java:298)
 at org.eclipse.core.runtime.adaptor.EclipseStarter.run(EclipseStarter.java:175)
 at sun.reflect.NativeMethodAccessorImpl.invoke0(Native Method)
 at sun.reflect.NativeMethodAccessorImpl.invoke(NativeMethodAccessorImpl.java:57)
 at sun.reflect.DelegatingMethodAccessorImpl.invoke(DelegatingMethodAccessorImpl.java:43)
 at java.lang.reflect.Method.invoke(Method.java:616)
 at org.eclipse.equinox.launcher.Main.invokeFramework(Main.java:559)
 at org.eclipse.equinox.launcher.Main.basicRun(Main.java:514)
 at org.eclipse.equinox.launcher.Main.run(Main.java:1311)
Caused by: java.lang.NullPointerException
 at org.eclipse.osgi.internal.resolver.BundleDescriptionImpl.setExportPackages(BundleDescriptionImpl.java:258)
 at org.eclipse.osgi.internal.resolver.StateReader.readBundleDescriptionLazyData(StateReader.java:268)
 at org.eclipse.osgi.internal.resolver.StateReader.fullyLoad(StateReader.java:688)
 at org.eclipse.osgi.internal.resolver.BundleDescriptionImpl.loadLazyData(BundleDescriptionImpl.java:570)
 at org.eclipse.osgi.internal.resolver.BundleDescriptionImpl.getExportPackages(BundleDescriptionImpl.java:140)
 at org.eclipse.osgi.framework.internal.core.PackageAdminImpl.setFrameworkVersion(PackageAdminImpl.java:695)
 at org.eclipse.osgi.framework.internal.core.PackageAdminImpl.setResolvedBundles(PackageAdminImpl.java:645)
 at org.eclipse.osgi.framework.internal.core.SystemBundleActivator.start(SystemBundleActivator.java:65)
 at org.eclipse.osgi.framework.internal.core.BundleContextImpl$1.run(BundleContextImpl.java:783)
 at java.security.AccessController.doPrivileged(Native Method)
 at org.eclipse.osgi.framework.internal.core.BundleContextImpl.startActivator(BundleContextImpl.java:774)
 ... 12 more
Root exception:
java.lang.NullPointerException
 at org.eclipse.osgi.internal.resolver.BundleDescriptionImpl.setExportPackages(BundleDescriptionImpl.java:258)
 at org.eclipse.osgi.internal.resolver.StateReader.readBundleDescriptionLazyData(StateReader.java:268)
 at org.eclipse.osgi.internal.resolver.StateReader.fullyLoad(StateReader.java:688)
 at org.eclipse.osgi.internal.resolver.BundleDescriptionImpl.loadLazyData(BundleDescriptionImpl.java:570)
 at org.eclipse.osgi.internal.resolver.BundleDescriptionImpl.getExportPackages(BundleDescriptionImpl.java:140)
 at org.eclipse.osgi.framework.internal.core.PackageAdminImpl.setFrameworkVersion(PackageAdminImpl.java:695)
 at org.eclipse.osgi.framework.internal.core.PackageAdminImpl.setResolvedBundles(PackageAdminImpl.java:645)
 at org.eclipse.osgi.framework.internal.core.SystemBundleActivator.start(SystemBundleActivator.java:65)
 at org.eclipse.osgi.framework.internal.core.BundleContextImpl$1.run(BundleContextImpl.java:783)
 at java.security.AccessController.doPrivileged(Native Method)
 at org.eclipse.osgi.framework.internal.core.BundleContextImpl.startActivator(BundleContextImpl.java:774)
 at org.eclipse.osgi.framework.internal.core.BundleContextImpl.start(BundleContextImpl.java:755)
 at org.eclipse.osgi.framework.internal.core.InternalSystemBundle.resume(InternalSystemBundle.java:207)
 at org.eclipse.osgi.framework.internal.core.Framework.launch(Framework.java:649)
 at org.eclipse.core.runtime.adaptor.EclipseStarter.startup(EclipseStarter.java:298)
 at org.eclipse.core.runtime.adaptor.EclipseStarter.run(EclipseStarter.java:175)
 at sun.reflect.NativeMethodAccessorImpl.invoke0(Native Method)
 at sun.reflect.NativeMethodAccessorImpl.invoke(NativeMethodAccessorImpl.java:57)
 at sun.reflect.DelegatingMethodAccessorImpl.invoke(DelegatingMethodAccessorImpl.java:43)
 at java.lang.reflect.Method.invoke(Method.java:616)
 at org.eclipse.equinox.launcher.Main.invokeFramework(Main.java:559)
 at org.eclipse.equinox.launcher.Main.basicRun(Main.java:514)
 at org.eclipse.equinox.launcher.Main.run(Main.java:1311)

!ENTRY org.eclipse.osgi 4 0 2011-05-09 20:40:54.869
!MESSAGE Startup error
!STACK 1
java.lang.RuntimeException: Exception in org.eclipse.osgi.framework.internal.core.SystemBundleActivator.start() of bundle org.eclipse.osgi.
 at org.eclipse.osgi.framework.internal.core.InternalSystemBundle.resume(InternalSystemBundle.java:215)
 at org.eclipse.osgi.framework.internal.core.Framework.launch(Framework.java:649)
 at org.eclipse.core.runtime.adaptor.EclipseStarter.startup(EclipseStarter.java:298)
 at org.eclipse.core.runtime.adaptor.EclipseStarter.run(EclipseStarter.java:175)
 at sun.reflect.NativeMethodAccessorImpl.invoke0(Native Method)
 at sun.reflect.NativeMethodAccessorImpl.invoke(NativeMethodAccessorImpl.java:57)
 at sun.reflect.DelegatingMethodAccessorImpl.invoke(DelegatingMethodAccessorImpl.java:43)
 at java.lang.reflect.Method.invoke(Method.java:616)
 at org.eclipse.equinox.launcher.Main.invokeFramework(Main.java:559)
 at org.eclipse.equinox.launcher.Main.basicRun(Main.java:514)
 at org.eclipse.equinox.launcher.Main.run(Main.java:1311)
!SESSION Mon May 09 20:40:54 EDT 2011 ------------------------------------------
!ENTRY org.eclipse.equinox.launcher 4 0 2011-05-09 20:40:54.881
!MESSAGE Exception launching the Eclipse Platform:
!STACK
java.lang.NullPointerException
 at org.eclipse.osgi.internal.resolver.BundleDescriptionImpl.setExportPackages(BundleDescriptionImpl.java:258)
 at org.eclipse.osgi.internal.resolver.StateReader.readBundleDescriptionLazyData(StateReader.java:268)
 at org.eclipse.osgi.internal.resolver.StateReader.fullyLoad(StateReader.java:688)
 at org.eclipse.osgi.internal.resolver.BundleDescriptionImpl.loadLazyData(BundleDescriptionImpl.java:570)
 at org.eclipse.osgi.internal.resolver.BundleDescriptionImpl.getExportPackages(BundleDescriptionImpl.java:140)
 at org.eclipse.osgi.internal.resolver.StateHelperImpl.getExportedPackageMap(StateHelperImpl.java:74)
 at org.eclipse.osgi.internal.resolver.StateHelperImpl.getUnsatisfiedLeaves(StateHelperImpl.java:109)
 at org.eclipse.osgi.internal.resolver.StateHelperImpl.getUnsatisfiedLeaves(StateHelperImpl.java:154)
 at org.eclipse.core.runtime.adaptor.EclipseStarter.logUnresolvedBundles(EclipseStarter.java:448)
 at org.eclipse.core.runtime.adaptor.EclipseStarter.run(EclipseStarter.java:189)
 at sun.reflect.NativeMethodAccessorImpl.invoke0(Native Method)
 at sun.reflect.NativeMethodAccessorImpl.invoke(NativeMethodAccessorImpl.java:57)
 at sun.reflect.DelegatingMethodAccessorImpl.invoke(DelegatingMethodAccessorImpl.java:43)
 at java.lang.reflect.Method.invoke(Method.java:616)
 at org.eclipse.equinox.launcher.Main.invokeFramework(Main.java:559)
 at org.eclipse.equinox.launcher.Main.basicRun(Main.java:514)
 at org.eclipse.equinox.launcher.Main.run(Main.java:1311)

I'm using the eclipse package from the 11.04 repos.
Any idea how I can fix this?

Question information

Language:
English Edit question
Status:
Solved
For:
Ubuntu eclipse Edit question
Assignee:
No assignee Edit question
Solved by:
Benjamin Drung
Solved:
2011-05-12
Last query:
2011-05-12
Last reply:
2011-05-12
Best Benjamin Drung (bdrung) said : #1

Please move or remove the ~/.eclipse directory and try again.

Hi^gh^Life (cesiel1990) said : #2

Thanks Benjamin Drung, that solved my question.

klausnd (blknest) said : #3

Deleting under /eclipse/configuration/org.eclipse.osgi/.manager can help too but ... the existing workspace settings would be lost. Eclipse Juno.

Anthony (anthonyyaco) said : #4

deleting /eclipse/configuration/org.eclipse.osgi/.manager is what worked for me