CIFS Network Freeze it is running on ubuntu under virtualbox on my Windows 7

Asked by Tong Sun on 2012-04-25

Hi,

My CIFS network mount under Ubuntu 11.10 (Oneiric Ocelot) will freeze without much obvious reason. Idling for an extensive time is the only thing I can think of. Found many similar reports, eg:

http://www.centos.org/modules/newbb/print.php?form=1&topic_id=35154&forum=55&order=ASC&start=0
http://serverfault.com/questions/307636/virtualbox-running-fedora-15-keeps-losing-its-cifs-mount-of-a-windows-share

My symptom is, I am able to mount the CIFS Network drive fine. I can write to it and read from it, for quite a while. The problem is that eventually the mount will become inaccessible from linux.

When that happens I can't run ls /mnt/z. Even sudo umount -l /mnt/zdoesn't work. In fact, when I run those commands they lock up the shell in which they were run.

dmesg gives the following error

[ 72.250743] CIFS VFS: default security mechanism requested. The default security mechanism will be upgraded from ntlm to ntlmv2 in kernel release 3.1
[ 126.807829] EXT4-fs (sda1): re-mounted. Opts: errors=remount-ro,commit=0
[ 288.336825] hrtimer: interrupt took 4463392 ns
[ 2036.256098] EXT4-fs (sda1): re-mounted. Opts: errors=remount-ro,commit=0
[ 3622.991531] CIFS VFS: Server corpfs1 has not responded in 300 seconds. Reconnecting...
[ 4722.294174] CIFS VFS: Unexpected lookup error -512
[ 4782.585254] CIFS VFS: Unexpected lookup error -512
[ 4855.705273] CIFS VFS: Unexpected lookup error -512

The reason that I suspect that idling for an extensive time is the culprit is that I can see that the system seems to have recovered from some kind of sleep mode, and remounting my prime HD (sda1). But I'm not sure.

Here are more info of my system:

$ uname -rm
3.0.0-17-generic x86_64

$ modinfo /lib/modules/3.0.0-17-generic/kernel/fs/cifs/cifs.ko
filename: /lib/modules/3.0.0-17-generic/kernel/fs/cifs/cifs.ko
version: 1.74
. . .
vermagic: 3.0.0-17-generic SMP mod_unload modversions

The ubuntu is running under virtualbox on my Windows 7 machine. the network is always working on the Windows side.

Just logging what I am experiencing, and understand that there may not be any solution.

Thanks

Question information

Language:
English Edit question
Status:
Answered
For:
Ubuntu cifs-utils Edit question
Assignee:
No assignee Edit question
Last query:
2012-04-25
Last reply:
2013-02-04

Be sure it is not virtualbox issue... i also have some bad network disconnect on a pc with virtualbox on Ubuntu with Win as guest.

https://www.virtualbox.org/wiki/Community

I suggest you report a bug too

Tong Sun (suntong001) said : #3

Thanks everyone.

I don't have the resource to rule out if it is not virtualbox issue for the moment.
Else, I'll file a bug report.

Paul White (paulw2u) said : #4

Tong Sun or anyone, was a bug report ever filed as I can't find one.

I'm seeing a similar problem in both Kubuntu 12.10 and 13.04. Sometimes when I try to navigate to a directory the application I am using freezes for several minutes. If I disconnect my NAS drive which is shared with Windows then the problem goes away immediately.

I'll create a bug report if no one else has and I can't find a solution soon.

Can you help with this problem?

Provide an answer of your own, or ask Tong Sun for more information if necessary.

To post a message you must log in.