No Sound in Ubuntu 16.04

Asked by Alfian Nurshadiq on 2019-04-08

No sound coming out of my HP Laptop Pavilion 15 after fresh install of 16.04

alfi@Alfi-Ubuntu:~$ wget -O alsa-info.sh http://www.alsa-project.org/alsa-info.sh && chmod +x ./alsa-info.sh && ./alsa-info.sh
--2019-04-09 05:35:41-- http://www.alsa-project.org/alsa-info.sh
Resolving www.alsa-project.org (www.alsa-project.org)... 207.180.221.201
Connecting to www.alsa-project.org (www.alsa-project.org)|207.180.221.201|:80... connected.
HTTP request sent, awaiting response... 301 Moved Permanently
Location: https://www.alsa-project.org/alsa-info.sh [following]
--2019-04-09 05:35:42-- https://www.alsa-project.org/alsa-info.sh
Connecting to www.alsa-project.org (www.alsa-project.org)|207.180.221.201|:443... connected.
HTTP request sent, awaiting response... 301 Moved Permanently
Location: https://git.alsa-project.org/?p=alsa-utils.git;a=blob_plain;f=alsa-info/alsa-info.sh [following]
--2019-04-09 05:35:43-- https://git.alsa-project.org/?p=alsa-utils.git;a=blob_plain;f=alsa-info/alsa-info.sh
Resolving git.alsa-project.org (git.alsa-project.org)... 207.180.221.201
Connecting to git.alsa-project.org (git.alsa-project.org)|207.180.221.201|:443... connected.
HTTP request sent, awaiting response... 200 OK
Length: unspecified [application/x-sh]
Saving to: ‘alsa-info.sh’

alsa-info.sh [ <=> ] 28,09K --.-KB/s in 0,06s

2019-04-09 05:35:44 (471 KB/s) - ‘alsa-info.sh’ saved [28768]

ALSA Information Script v 0.4.64
--------------------------------

This script visits the following commands/files to collect diagnostic
information about your ALSA installation and sound related hardware.

  dmesg
  lspci
  lsmod
  aplay
  amixer
  alsactl
  /proc/asound/
  /sys/class/sound/
  ~/.asoundrc (etc.)

See './alsa-info.sh --help' for command line options.

cat: /proc/asound/version: No such file or directory
cat: /proc/asound/cards: No such file or directory
cat: /proc/asound/modules: No such file or directory
grep: /proc/asound/cards: No such file or directory
alsactl: save_state:1595: No soundcards found...
cat: /tmp/alsa-info.riCcLRCMri/alsactl.tmp: No such file or directory
Automatically upload ALSA information to www.alsa-project.org? [y/N] : y
Uploading information to www.alsa-project.org ... Done!

Your ALSA information is located at http://alsa-project.org/db/?f=8e4221d067a856a78aeaa7ec1888f85505d15e4f

Please inform the person helping you.

!!################################
!!ALSA Information Script v 0.4.64
!!################################

!!Script ran on: Mon Apr 8 22:35:45 UTC 2019

!!Linux Distribution
!!------------------

Ubuntu 16.04.6 LTS \n \l DISTRIB_ID=Ubuntu DISTRIB_DESCRIPTION="Ubuntu 16.04.6 LTS" NAME="Ubuntu" ID=ubuntu ID_LIKE=debian PRETTY_NAME="Ubuntu 16.04.6 LTS" HOME_URL="http://www.ubuntu.com/" SUPPORT_URL="http://help.ubuntu.com/" BUG_REPORT_URL="http://bugs.launchpad.net/ubuntu/" UBUNTU_CODENAME=xenial

!!DMI Information
!!---------------

Manufacturer: HP
Product Name: HP Pavilion Gaming Laptop 15-cx0xxx
Product Version: Type1ProductConfigId
Firmware Version: F.08
Board Vendor: HP
Board Name: 8478

!!ACPI Device Status Information
!!---------------

/sys/bus/acpi/devices/ACPI000C:00/status 15
/sys/bus/acpi/devices/ETD0736:00/status 15
/sys/bus/acpi/devices/HPQ6001:00/status 15
/sys/bus/acpi/devices/HPQ6007:00/status 15
/sys/bus/acpi/devices/INT33A1:00/status 15
/sys/bus/acpi/devices/INT3400:00/status 15
/sys/bus/acpi/devices/INT3403:00/status 15
/sys/bus/acpi/devices/INT3403:01/status 15
/sys/bus/acpi/devices/INT340E:00/status 15
/sys/bus/acpi/devices/INT3450:00/status 15
/sys/bus/acpi/devices/INT3F0D:00/status 15
/sys/bus/acpi/devices/LNXPOWER:00/status 1
/sys/bus/acpi/devices/LNXPOWER:01/status 15
/sys/bus/acpi/devices/LNXPOWER:02/status 1
/sys/bus/acpi/devices/LNXPOWER:03/status 1
/sys/bus/acpi/devices/LNXPOWER:04/status 1
/sys/bus/acpi/devices/LNXPOWER:05/status 1
/sys/bus/acpi/devices/LNXVIDEO:00/status 15
/sys/bus/acpi/devices/MSFT0001:00/status 15
/sys/bus/acpi/devices/MSFT0101:00/status 15
/sys/bus/acpi/devices/PNP0103:00/status 15
/sys/bus/acpi/devices/PNP0C02:00/status 3
/sys/bus/acpi/devices/PNP0C02:03/status 3
/sys/bus/acpi/devices/PNP0C04:00/status 31
/sys/bus/acpi/devices/PNP0C0A:00/status 31
/sys/bus/acpi/devices/PNP0C0C:00/status 15
/sys/bus/acpi/devices/PNP0C0D:00/status 15
/sys/bus/acpi/devices/PNP0C0F:00/status 11
/sys/bus/acpi/devices/PNP0C0F:01/status 11
/sys/bus/acpi/devices/PNP0C0F:02/status 11
/sys/bus/acpi/devices/PNP0C0F:03/status 11
/sys/bus/acpi/devices/PNP0C0F:04/status 11
/sys/bus/acpi/devices/PNP0C0F:05/status 11
/sys/bus/acpi/devices/PNP0C0F:06/status 11
/sys/bus/acpi/devices/PNP0C0F:07/status 11
/sys/bus/acpi/devices/PRP00001:00/status 11
/sys/bus/acpi/devices/USBC000:00/status 15
/sys/bus/acpi/devices/device:16/status 15
/sys/bus/acpi/devices/device:21/status 15
/sys/bus/acpi/devices/device:22/status 15

!!Kernel Information
!!------------------

Kernel release: 4.4.0-145-generic
Operating System: GNU/Linux
Architecture: x86_64
Processor: x86_64
SMP Enabled: Yes

!!ALSA Version
!!------------

Driver version:
Library version: 1.1.0
Utilities version: 1.1.0

!!Loaded ALSA modules
!!-------------------

!!Sound Servers on this system
!!----------------------------

Pulseaudio:
      Installed - Yes (/usr/bin/pulseaudio)
      Running - Yes

!!Soundcards recognised by ALSA
!!-----------------------------

!!PCI Soundcards installed in the system
!!--------------------------------------

00:1f.3 Audio device: Intel Corporation Cannon Lake PCH cAVS (rev 10)

!!Advanced information - PCI Vendor/Device/Subsystem ID's
!!-------------------------------------------------------

00:1f.3 0403: 8086:a348 (rev 10) (prog-if 80)
 Subsystem: 103c:8478

!!Modprobe options (Sound related)
!!--------------------------------

snd_pcsp: index=-2
snd_usb_audio: index=-2
snd_atiixp_modem: index=-2
snd_intel8x0m: index=-2
snd_via82xx_modem: index=-2
snd_atiixp_modem: index=-2
snd_intel8x0m: index=-2
snd_via82xx_modem: index=-2
snd_usb_audio: index=-2
snd_usb_caiaq: index=-2
snd_usb_ua101: index=-2
snd_usb_us122l: index=-2
snd_usb_usx2y: index=-2
snd_cmipci: mpu_port=0x330 fm_port=0x388
snd_pcsp: index=-2
snd_usb_audio: index=-2

!!Loaded sound module options
!!---------------------------

!!ALSA Device nodes
!!-----------------

crw-rw---- 1 root audio 116, 1 Apr 8 22:28 /dev/snd/seq
crw-rw---- 1 root audio 116, 33 Apr 8 22:28 /dev/snd/timer

!!Aplay/Arecord output
!!--------------------

APLAY

aplay: device_list:268: no soundcards found...

ARECORD

arecord: device_list:268: no soundcards found...

!!Amixer output
!!-------------

!!Alsactl output
!!--------------

--startcollapse--
--endcollapse--

!!All Loaded Modules
!!------------------

Module
bnep
i915
asix
usbnet
intel_rapl
x86_pkg_temp_thermal
intel_powerclamp
coretemp
uvcvideo
videobuf2_vmalloc
videobuf2_memops
videobuf2_v4l2
videobuf2_core
btusb
kvm
v4l2_common
btrtl
btbcm
videodev
irqbypass
media
crct10dif_pclmul
btintel
crc32_pclmul
ghash_clmulni_intel
bluetooth
aesni_intel
hp_wmi
aes_x86_64
sparse_keymap
lrw
gf128mul
glue_helper
ablk_helper
cryptd
joydev
hp_accel
input_leds
serio_raw
shpchp
lis3lv02d
input_polldev
processor_thermal_device
int3403_thermal
intel_soc_dts_iosf
int340x_thermal_zone
int3400_thermal
acpi_thermal_rel
hp_wireless
mac_hid
acpi_pad
parport_pc
ppdev
lp
parport
autofs4
nouveau
mxm_wmi
i2c_algo_bit
ttm
psmouse
drm_kms_helper
r8169
syscopyarea
sysfillrect
sysimgblt
mii
fb_sys_fops
ahci
nvme
libahci
drm
wmi
video
fjes

!!ALSA/HDA dmesg
!!--------------

Any help would be appreciated

Question information

Language:
English Edit question
Status:
Answered
For:
Ubuntu alsa-driver Edit question
Assignee:
No assignee Edit question
Last query:
2019-04-09
Last reply:
2019-04-09

Do you get sound in headphones?

Alfian Nurshadiq (alfihz) said : #2

I haven't tried headphones yet... but i also checked with alsa force-reload ??? apparently it says there is no driver to be loaded...

im new to linux so any help would be really appreciated

True enough

!!ALSA Version
!!------------

Driver version:
Library version: 1.1.0
Utilities version: 1.1.0

Try:

sudo apt-get update;sudo apt-get dist-upgrade; sudo apt-get install pavucontrol linux-sound-base alsa-base alsa-utils lightdm ubuntu-desktop linux-image-`uname -r` libasound2; sudo apt-get -y --reinstall install linux-sound-base alsa-base alsa-utils lightdm ubuntu-desktop linux-image-`uname -r` libasound2; killall pulseaudio; rm -r ~/.pulse*; ubuntu-support-status; sudo usermod -aG `cat /etc/group | grep -e '^pulse:' -e '^audio:' -e '^pulse-access:' -e '^pulse-rt:' -e '^video:' | awk -F: '{print $1}' | tr '\n' ',' | sed 's:,$::g'` `whoami`

Can you help with this problem?

Provide an answer of your own, or ask Alfian Nurshadiq for more information if necessary.

To post a message you must log in.