Sound settings show only dummy output

Asked by Tariq on 2019-03-28

I'm trying to use the built in speakers on my Dell XPS-13. But at the moment only "dummy output" is showing in my sound settings. I know this is similar to some other questions, but I've tried loads of various solutions online and none have worked.

Currently running 18.04.02 LTS. Sound was an issue in 16.04 LTS too, though. I've attempted most steps in the Sound Troubleshoot Procedure but no luck yet.

Diagnostic info from Step 3 in the Procedure (alsa related info), here:

https://pastebin.com/VuQfXwwC

And info from Step 4, here:

https://pastebin.com/xnycwYQd

Any help would be greatly appreciated.

Question information

Language:
English Edit question
Status:
Solved
For:
Ubuntu alsa-driver Edit question
Assignee:
No assignee Edit question
Solved by:
Tariq
Solved:
2019-03-28
Last query:
2019-03-28
Last reply:
2019-03-28

!!################################
!!ALSA Information Script v 0.4.64
!!################################

!!Script ran on: Thu Mar 28 10:23:55 UTC 2019

!!Linux Distribution
!!------------------

Ubuntu 18.04.2 LTS \n \l DISTRIB_ID=Ubuntu DISTRIB_DESCRIPTION="Ubuntu 18.04.2 LTS" NAME="Ubuntu" ID=ubuntu ID_LIKE=debian PRETTY_NAME="Ubuntu 18.04.2 LTS" HOME_URL="https://www.ubuntu.com/" SUPPORT_URL="https://help.ubuntu.com/" BUG_REPORT_URL="https://bugs.launchpad.net/ubuntu/" PRIVACY_POLICY_URL="https://www.ubuntu.com/legal/terms-and-policies/privacy-policy" UBUNTU_CODENAME=bionic

!!DMI Information
!!---------------

Manufacturer: Dell Inc.
Product Name: XPS 13 9360
Product Version:
Firmware Version: 1.0.7
Board Vendor: Dell Inc.
Board Name: 05JK94

!!ACPI Device Status Information
!!---------------

/sys/bus/acpi/devices/ACPI0003:00/status 15
/sys/bus/acpi/devices/ACPI000C:00/status 15
/sys/bus/acpi/devices/DLL075B:01/status 15
/sys/bus/acpi/devices/DLLK075B:00/status 15
/sys/bus/acpi/devices/INT33A1:00/status 15
/sys/bus/acpi/devices/INT33D2:00/status 11
/sys/bus/acpi/devices/INT33D3:00/status 15
/sys/bus/acpi/devices/INT33D4:00/status 15
/sys/bus/acpi/devices/INT33D5:00/status 15
/sys/bus/acpi/devices/INT33D6:00/status 15
/sys/bus/acpi/devices/INT3400:00/status 15
/sys/bus/acpi/devices/INT3403:00/status 15
/sys/bus/acpi/devices/INT3403:01/status 15
/sys/bus/acpi/devices/INT3403:02/status 15
/sys/bus/acpi/devices/INT340E:00/status 15
/sys/bus/acpi/devices/INT344B:00/status 15
/sys/bus/acpi/devices/INT3F0D:00/status 15
/sys/bus/acpi/devices/LNXPOWER:00/status 1
/sys/bus/acpi/devices/LNXPOWER:01/status 1
/sys/bus/acpi/devices/LNXPOWER:02/status 1
/sys/bus/acpi/devices/LNXPOWER:03/status 1
/sys/bus/acpi/devices/LNXPOWER:04/status 1
/sys/bus/acpi/devices/LNXPOWER:05/status 1
/sys/bus/acpi/devices/LNXPOWER:06/status 1
/sys/bus/acpi/devices/LNXPOWER:07/status 1
/sys/bus/acpi/devices/LNXPOWER:08/status 1
/sys/bus/acpi/devices/LNXPOWER:09/status 1
/sys/bus/acpi/devices/LNXPOWER:0a/status 1
/sys/bus/acpi/devices/LNXPOWER:0b/status 1
/sys/bus/acpi/devices/LNXPOWER:0c/status 1
/sys/bus/acpi/devices/LNXPOWER:0d/status 1
/sys/bus/acpi/devices/LNXPOWER:0e/status 1
/sys/bus/acpi/devices/LNXPOWER:0f/status 1
/sys/bus/acpi/devices/LNXPOWER:10/status 1
/sys/bus/acpi/devices/LNXPOWER:11/status 1
/sys/bus/acpi/devices/LNXPOWER:12/status 1
/sys/bus/acpi/devices/LNXPOWER:13/status 1
/sys/bus/acpi/devices/PNP0103:00/status 15
/sys/bus/acpi/devices/PNP0C02:03/status 3
/sys/bus/acpi/devices/PNP0C02:05/status 3
/sys/bus/acpi/devices/PNP0C09:00/status 15
/sys/bus/acpi/devices/PNP0C0A:00/status 31
/sys/bus/acpi/devices/PNP0C0F:00/status 9
/sys/bus/acpi/devices/PNP0C0F:01/status 9
/sys/bus/acpi/devices/PNP0C0F:02/status 9
/sys/bus/acpi/devices/PNP0C0F:03/status 9
/sys/bus/acpi/devices/PNP0C0F:04/status 9
/sys/bus/acpi/devices/PNP0C0F:05/status 9
/sys/bus/acpi/devices/PNP0C0F:06/status 9
/sys/bus/acpi/devices/PNP0C0F:07/status 9
/sys/bus/acpi/devices/PNP0C31:00/status 15
/sys/bus/acpi/devices/device:09/status 15
/sys/bus/acpi/devices/device:60/status 15
/sys/bus/acpi/devices/device:6e/status 11

!!Kernel Information
!!------------------

Kernel release: 4.15.0-46-generic
Operating System: GNU/Linux
Architecture: x86_64
Processor: x86_64
SMP Enabled: Yes

!!ALSA Version
!!------------

Driver version: k4.15.0-46-generic
Library version: 1.1.3
Utilities version: 1.1.3

!!Loaded ALSA modules
!!-------------------

!!Sound Servers on this system
!!----------------------------

Pulseaudio:
      Installed - Yes (/usr/bin/pulseaudio)
      Running - Yes

!!Soundcards recognised by ALSA
!!-----------------------------

--- no soundcards ---

!!PCI Soundcards installed in the system
!!--------------------------------------

00:1f.3 Audio device: Intel Corporation Sunrise Point-LP HD Audio (rev 21)

!!Advanced information - PCI Vendor/Device/Subsystem ID's
!!-------------------------------------------------------

00:1f.3 0403: 8086:9d71 (rev 21) (prog-if 80)
 Subsystem: 1028:075b

!!Modprobe options (Sound related)
!!--------------------------------

snd_pcsp: index=-2
snd_usb_audio: index=-2
snd_atiixp_modem: index=-2
snd_intel8x0m: index=-2
snd_via82xx_modem: index=-2
snd_atiixp_modem: index=-2
snd_intel8x0m: index=-2
snd_via82xx_modem: index=-2
snd_usb_audio: index=-2
snd_usb_caiaq: index=-2
snd_usb_ua101: index=-2
snd_usb_us122l: index=-2
snd_usb_usx2y: index=-2
snd_cmipci: mpu_port=0x330 fm_port=0x388
snd_pcsp: index=-2
snd_usb_audio: index=-2

!!Loaded sound module options
!!---------------------------

!!ALSA Device nodes
!!-----------------

crw-rw---- 1 root audio 116, 1 Mar 28 12:19 /dev/snd/seq
crw-rw---- 1 root audio 116, 33 Mar 28 12:19 /dev/snd/timer

!!Aplay/Arecord output
!!--------------------

APLAY

aplay: device_list:270: no soundcards found...

ARECORD

arecord: device_list:270: no soundcards found...

!!Amixer output
!!-------------

!!Alsactl output
!!--------------

--startcollapse--
--endcollapse--

!!All Loaded Modules
!!------------------

Module
ccm
rfcomm
xfrm_user
xfrm4_tunnel
tunnel4
ipcomp
xfrm_ipcomp
esp4
ah4
af_key
xfrm_algo
thunderbolt
bnep
arc4
binfmt_misc
hid_multitouch
nls_iso8859_1
snd_soc_skl
snd_soc_skl_ipc
snd_hda_ext_core
snd_soc_sst_dsp
snd_soc_sst_ipc
snd_soc_acpi
snd_soc_core
snd_compress
ac97_bus
snd_pcm_dmaengine
wmi_bmof
dell_wmi
intel_wmi_thunderbolt
dell_laptop
snd_hda_intel
snd_hda_codec
dell_smbios
snd_hda_core
intel_rapl
snd_hwdep
x86_pkg_temp_thermal
intel_powerclamp
dell_wmi_descriptor
coretemp
dcdbas
snd_pcm
kvm_intel
kvm
irqbypass
crct10dif_pclmul
crc32_pclmul
snd_seq_midi
ghash_clmulni_intel
pcbc
snd_seq_midi_event
snd_rawmidi
snd_seq
aesni_intel
i915
aes_x86_64
crypto_simd
glue_helper
cryptd
intel_cstate
intel_rapl_perf
snd_seq_device
ath10k_pci
snd_timer
ath10k_core
ath
mac80211
snd
input_leds
serio_raw
uvcvideo
btusb
btrtl
btbcm
joydev
soundcore
btintel
videobuf2_vmalloc
rtsx_pci_ms
drm_kms_helper
videobuf2_memops
videobuf2_v4l2
bluetooth
idma64
videobuf2_core
memstick
virt_dma
cfg80211
videodev
drm
media
processor_thermal_device
i2c_algo_bit
fb_sys_fops
ecdh_generic
syscopyarea
sysfillrect
intel_lpss_pci
mei_me
sysimgblt
shpchp
intel_lpss
mei
intel_soc_dts_iosf
intel_pch_thermal
wmi
int3403_thermal
int340x_thermal_zone
intel_vbtn
soc_button_array
video
acpi_pad
int3400_thermal
intel_hid
acpi_thermal_rel
sparse_keymap
mac_hid
sch_fq_codel
parport_pc
ppdev
lp
parport
ip_tables
x_tables
autofs4
hid_generic
usbhid
rtsx_pci_sdmmc
nvme
psmouse
nvme_core
rtsx_pci
i2c_hid
hid
pinctrl_sunrisepoint

!!ALSA/HDA dmesg
!!--------------

[ 0.057169] ACPI: Added _OSI(Linux-Dell-Video)
[ 0.057169] ACPI: Added _OSI(Linux-Lenovo-NV-HDMI-Audio)
[ 0.057169] ACPI: Added _OSI(Linux-HPI-Hybrid-Graphics)
--
[ 2.944651] Console: switching to colour frame buffer device 240x67
[ 2.944671] snd_hda_intel 0000:00:1f.3: enabling device (0000 -> 0002)
[ 2.944680] i915 0000:00:02.0: fb0: inteldrmfb frame buffer device
[ 2.946238] snd_hda_intel 0000:00:1f.3: bound 0000:00:02.0 (ops i915_audio_component_bind_ops [i915])
[ 2.966248] uvcvideo 1-5:1.0: Entity type for entity Extension 4 was not initialized!
--
[ 3.035031] ath10k_pci 0000:3a:00.0: firmware ver WLAN.RM.4.4.1-00079-QCARMSWPZ-1 api 6 features wowlan,ignore-otp crc32 fd869beb
[ 3.063669] snd_hda_intel 0000:00:1f.3: CORB reset timeout#1, CORBRP = 0
[ 3.065197] snd_hda_intel 0000:00:1f.3: no codecs found!
[ 3.098630] input: DLL075B:01 06CB:76AF Touchpad as /devices/pci0000:00/0000:00:15.1/i2c_designware.1/i2c-1/i2c-DLL075B:01/0018:06CB:76AF.0003/input/input16
--
[ 7.562408] thunderbolt 0000:03:00.0: 0:9: disabled by eeprom
[ 7.562531] thunderbolt 0000:03:00.0: Port 10: 8086:1576 (Revision: 4, TB Version: 1, Type: DP/HDMI (0xe0101))
[ 7.562532] thunderbolt 0000:03:00.0: Max hop id (in/out): 9/9
--
[ 95.409819] thunderbolt 0000:03:00.0: 0:9: disabled by eeprom
[ 95.409943] thunderbolt 0000:03:00.0: Port 10: 8086:1576 (Revision: 4, TB Version: 1, Type: DP/HDMI (0xe0101))
[ 95.409944] thunderbolt 0000:03:00.0: Max hop id (in/out): 9/9

Is the sound card/device enabled in BIOS / Setup in the motherboard

Tariq (tariqd) said : #3

Problem solved - just needed a BIOS upgrade. I expect other Dell XPS users may have to look out for this too.