sound not working ubuntu 14.04

Asked by fofi vsl on 2019-02-18

Hello, I am using ubuntu 14.04 and after the last update, I had wifi and sound issues.

I managed to solve the wifi problem but I still have no sound.

I've tried several commands I found on Ubuntu community forum but unfortunately, nothing worked.

My last try was SoundTroubleshootingProcedure from ubuntu help.

From the instructions I found there, I run several commands and I also got the ALSA information script which is the following:

http://www.alsa-project.org/db/?f=5e97fbe0c937f8d12a80971c467ae8c6977e3e0f

To be honest, I am newbie and don't have much experience with linux.
If you could point in some direction to fix the sound I would be grateful.

Question information

Language:
English Edit question
Status:
Answered
For:
Ubuntu alsa-driver Edit question
Assignee:
No assignee Edit question
Last query:
2019-02-18
Last reply:
2019-02-18

!!################################
!!ALSA Information Script v 0.4.64
!!################################

!!Script ran on: Mon Feb 18 10:37:36 UTC 2019

!!Linux Distribution
!!------------------

Ubuntu 14.04.5 LTS \n \l DISTRIB_ID=Ubuntu DISTRIB_DESCRIPTION="Ubuntu 14.04.5 LTS" NAME="Ubuntu" ID=ubuntu ID_LIKE=debian PRETTY_NAME="Ubuntu 14.04.5 LTS" HOME_URL="http://www.ubuntu.com/" SUPPORT_URL="http://help.ubuntu.com/" BUG_REPORT_URL="http://bugs.launchpad.net/ubuntu/"

!!DMI Information
!!---------------

Manufacturer: Dell Inc.
Product Name: Inspiron 5558
Product Version: 01
Firmware Version: A06
Board Vendor: Dell Inc.
Board Name: 0TYKPW

!!ACPI Device Status Information
!!---------------

!!Kernel Information
!!------------------

Kernel release: 3.13.0-165-generic
Operating System: GNU/Linux
Architecture: x86_64
Processor: x86_64
SMP Enabled: Yes

!!ALSA Version
!!------------

Driver version: k3.13.0-165-generic
Library version: 1.0.27.2
Utilities version: 1.0.27.2

!!Loaded ALSA modules
!!-------------------

!!Sound Servers on this system
!!----------------------------

Pulseaudio:
      Installed - Yes (/usr/bin/pulseaudio)
      Running - Yes

!!Soundcards recognised by ALSA
!!-----------------------------

--- no soundcards ---

!!PCI Soundcards installed in the system
!!--------------------------------------

00:03.0 Audio device: Intel Corporation Broadwell-U Audio Controller (rev 09)
00:1b.0 Audio device: Intel Corporation Wildcat Point-LP High Definition Audio Controller (rev 03)

!!Advanced information - PCI Vendor/Device/Subsystem ID's
!!-------------------------------------------------------

00:03.0 0403: 8086:160c (rev 09)
 Subsystem: 1028:06ae
--
00:1b.0 0403: 8086:9ca0 (rev 03)
 Subsystem: 1028:06ae

!!Modprobe options (Sound related)
!!--------------------------------

snd_atiixp_modem: index=-2
snd_intel8x0m: index=-2
snd_via82xx_modem: index=-2
snd_usb_audio: index=-2
snd_usb_caiaq: index=-2
snd_usb_ua101: index=-2
snd_usb_us122l: index=-2
snd_usb_usx2y: index=-2
snd_cmipci: mpu_port=0x330 fm_port=0x388
snd_pcsp: index=-2
snd_usb_audio: index=-2

!!Loaded sound module options
!!---------------------------

!!ALSA Device nodes
!!-----------------

crw-rw---- 1 root audio 116, 1 Feb 18 12:31 /dev/snd/seq
crw-rw---- 1 root audio 116, 33 Feb 18 12:31 /dev/snd/timer

!!Aplay/Arecord output
!!--------------------

APLAY

aplay: device_list:268: no soundcards found...

ARECORD

arecord: device_list:268: no soundcards found...

!!Amixer output
!!-------------

!!Alsactl output
!!--------------

--startcollapse--
--endcollapse--

!!All Loaded Modules
!!------------------

Module
ctr
ccm
nvram
input_polldev
bnep
rfcomm
binfmt_misc
nls_iso8859_1
uvcvideo
videobuf2_vmalloc
videobuf2_memops
videobuf2_core
rts5139
videodev
arc4
x86_pkg_temp_thermal
iwlmvm
coretemp
mac80211
btusb
kvm_intel
kvm
bluetooth
crct10dif_pclmul
dell_wmi
crc32_pclmul
sparse_keymap
ghash_clmulni_intel
snd_hwdep
aesni_intel
snd_pcm
aes_x86_64
snd_page_alloc
snd_seq_midi
iwlwifi
snd_seq_midi_event
lrw
dell_laptop
snd_rawmidi
snd_seq
gf128mul
glue_helper
ablk_helper
cryptd
dcdbas
cfg80211
snd_seq_device
snd_timer
joydev
snd
mei_me
lpc_ich
soundcore
mei
i2c_designware_platform
acpi_pad
i2c_designware_core
shpchp
mac_hid
serio_raw
parport_pc
ppdev
lp
parport
btrfs
xor
raid6_pq
libcrc32c
hid_generic
usbhid
hid
nouveau
i915_bdw
mxm_wmi
ttm
ahci
intel_ips
libahci
psmouse
i2c_algo_bit
drm_kms_helper
drm
r8169
mii
wmi
video

!!ALSA/HDA dmesg
!!--------------

Support for your release dies in April this year. I suggest you wipe the install off and do a clean install of Bionic (Ubuntu 18.04). Bionic is LTS and will be supported until April 2023

fofi vsl (foficool) said : #3

Will do so, thank you!

Can you help with this problem?

Provide an answer of your own, or ask fofi vsl for more information if necessary.

To post a message you must log in.