No analog output on ASUS motherboard

Asked by Mikes on 2012-12-27

Currently using Ubuntu 12.10 64 bits, I just don't have any sound (in or out) from the jack outputs (6 at the back, 2 on front.) I don't have the equipment to try the HDMI output... I followed the procedure from the official wiki (https://help.ubuntu.com/community/SoundTroubleshootingProcedure) and did not get any results.

My ALSA info is located here : http://www.alsa-project.org/db/?f=2ac0223276e6bbd06086d0f674e14c67a05f3987

Thing is, I have an ugly "Unclaimed" on my analog output when I run the command from the procedure at step 4 (In french : NON-RÉCLAMÉ)

*-multimedia NON-RÉCLAMÉ
       description: Audio device
       produit: SBx00 Azalia (Intel HDA)
       fabriquant: Advanced Micro Devices [AMD] nee ATI
       identifiant matériel: 14.2
       information bus: pci@0000:00:14.2
       version: 00
       bits: 64 bits
       horloge: 33MHz
       fonctionnalités: pm cap_list
       configuration: latency=64
       ressources: mémoire:fe9f4000-fe9f7fff

About the material I'm using :

system System Product Name (To Be Filled
/0 bus M5A78L-M/USB3
/0/0 memory 64KiB BIOS
/0/4 processor AMD Athlon(tm) II X2 270 Processor
/0/4/5 memory 256KiB L1 cache
/0/4/6 memory 2MiB L2 cache
/0/32 memory 4GiB Mémoire Système
/0/32/0 memory 4GiB DIMMProject-Id-Version: @(#)
/0/32/1 memory DIMMProject-Id-Version: @(#) $Id$R
/0/32/2 memory DIMMProject-Id-Version: @(#) $Id$R
/0/32/3 memory DIMMProject-Id-Version: @(#) $Id$R
/0/100 bridge RS780 Host Bridge
/0/100/2 bridge RS780 PCI to PCI bridge (ext gfx p
/0/100/2/0 display Caicos [Radeon HD 6450]
/0/100/2/0.1 multimedia Caicos HDMI Audio [Radeon HD 6400
/0/100/7 bridge RS780 PCI to PCI bridge (PCIE port
/0/100/7/0 bus ASM1042 SuperSpeed USB Host Contro
/0/100/a bridge RS780/RS880 PCI to PCI bridge (PCI
/0/100/a/0 eth0 network RTL8111/8168B PCI Express Gigabit
/0/100/11 storage SB7x0/SB8x0/SB9x0 SATA Controller
/0/100/12 bus SB7x0/SB8x0/SB9x0 USB OHCI0 Contro
/0/100/12.1 bus SB7x0 USB OHCI1 Controller
/0/100/12.2 bus SB7x0/SB8x0/SB9x0 USB EHCI Control
/0/100/13 bus SB7x0/SB8x0/SB9x0 USB OHCI0 Contro
/0/100/13.1 bus SB7x0 USB OHCI1 Controller
/0/100/13.2 bus SB7x0/SB8x0/SB9x0 USB EHCI Control
/0/100/14 bus SBx00 SMBus Controller
/0/100/14.1 storage SB7x0/SB8x0/SB9x0 IDE Controller
/0/100/14.2 multimedia SBx00 Azalia (Intel HDA)
/0/100/14.3 bridge SB7x0/SB8x0/SB9x0 LPC host control
/0/100/14.4 bridge SBx00 PCI to PCI Bridge
/0/100/14.5 bus SB7x0/SB8x0/SB9x0 USB OHCI2 Contro
/0/101 bridge Family 10h Processor HyperTranspor
/0/102 bridge Family 10h Processor Address Map
/0/103 bridge Family 10h Processor DRAM Controll
/0/104 bridge Family 10h Processor Miscellaneous
/0/105 bridge Family 10h Processor Link Control
/0/1 scsi0 storage
/0/1/0.0.0 /dev/sda disk 1TB ST1000DM003-1CH1
/0/1/0.0.0/1 /dev/sda1 volume 927GiB EXT4 volume
/0/1/0.0.0/2 /dev/sda2 volume 4092MiB Extended partition
/0/1/0.0.0/2/5 /dev/sda5 volume 4092MiB Linux swap / Solaris parti
/0/2 scsi2 storage
/0/2/0.0.0 /dev/cdrom disk DVDRAM GH24NS90

By the way, I can't find which "model" I have to add to the alsa.conf. My audio codec is an "ATI R6xx HDMI", and I can't find it anywhere...

Question information

Language:
English Edit question
Status:
Answered
For:
Ubuntu alsa-driver Edit question
Assignee:
No assignee Edit question
Last query:
2012-12-28
Last reply:
2012-12-28

!!################################
!!ALSA Information Script v 0.4.61
!!################################

!!Script ran on: Thu Dec 27 12:44:46 UTC 2012

!!Linux Distribution
!!------------------

Ubuntu 12.10 \n \l DISTRIB_ID=Ubuntu DISTRIB_DESCRIPTION="Ubuntu 12.10" NAME="Ubuntu" ID=ubuntu ID_LIKE=debian PRETTY_NAME="Ubuntu quantal (12.10)"

!!DMI Information
!!---------------

Manufacturer: System manufacturer
Product Name: System Product Name
Product Version: System Version
Firmware Version: 1401

!!Kernel Information
!!------------------

Kernel release: 3.5.0-21-generic
Operating System: GNU/Linux
Architecture: x86_64
Processor: x86_64
SMP Enabled: Yes

!!ALSA Version
!!------------

Driver version: 1.0.25
Library version: 1.0.25
Utilities version: 1.0.25

!!Loaded ALSA modules
!!-------------------

snd_hda_intel

!!Sound Servers on this system
!!----------------------------

Pulseaudio:
      Installed - Yes (/usr/bin/pulseaudio)
      Running - Yes

!!Soundcards recognised by ALSA
!!-----------------------------

 0 [Generic ]: HDA-Intel - HD-Audio Generic
                      HD-Audio Generic at 0xfeabc000 irq 47

!!PCI Soundcards installed in the system
!!--------------------------------------

00:14.2 Audio device: Advanced Micro Devices [AMD] nee ATI SBx00 Azalia (Intel HDA)
01:00.1 Audio device: Advanced Micro Devices [AMD] nee ATI Caicos HDMI Audio [Radeon HD 6400 Series]

!!Advanced information - PCI Vendor/Device/Subsystem ID's
!!-------------------------------------------------------

00:14.2 0403: 1002:4383
 Subsystem: 1043:836c
--
01:00.1 0403: 1002:aa98
 Subsystem: 1787:aa98

!!Modprobe options (Sound related)
!!--------------------------------

snd-atiixp-modem: index=-2
snd-intel8x0m: index=-2
snd-via82xx-modem: index=-2
snd-usb-audio: index=-2
snd-usb-caiaq: index=-2
snd-usb-ua101: index=-2
snd-usb-us122l: index=-2
snd-usb-usx2y: index=-2
snd-cmipci: mpu_port=0x330 fm_port=0x388
snd-pcsp: index=-2
snd-usb-audio: index=-2
snd-hda-intel: model=6stack

!!Loaded sound module options
!!---------------------------

!!Module: snd_hda_intel
 align_buffer_size : -1
 bdl_pos_adj : 32,-1,-1,-1,-1,-1,-1,-1,-1,-1,-1,-1,-1,-1,-1,-1,-1,-1,-1,-1,-1,-1,-1,-1,-1,-1,-1,-1,-1,-1,-1,-1
 beep_mode : 0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0
 enable : Y,Y,Y,Y,Y,Y,Y,Y,Y,Y,Y,Y,Y,Y,Y,Y,Y,Y,Y,Y,Y,Y,Y,Y,Y,Y,Y,Y,Y,Y,Y,Y
 enable_msi : -1
 id : (null),(null),(null),(null),(null),(null),(null),(null),(null),(null),(null),(null),(null),(null),(null),(null),(null),(null),(null),(null),(null),(null),(null),(null),(null),(null),(null),(null),(null),(null),(null),(null)
 index : -1,-1,-1,-1,-1,-1,-1,-1,-1,-1,-1,-1,-1,-1,-1,-1,-1,-1,-1,-1,-1,-1,-1,-1,-1,-1,-1,-1,-1,-1,-1,-1
 model : 6stack,(null),(null),(null),(null),(null),(null),(null),(null),(null),(null),(null),(null),(null),(null),(null),(null),(null),(null),(null),(null),(null),(null),(null),(null),(null),(null),(null),(null),(null),(null),(null)
 patch : (null),(null),(null),(null),(null),(null),(null),(null),(null),(null),(null),(null),(null),(null),(null),(null),(null),(null),(null),(null),(null),(null),(null),(null),(null),(null),(null),(null),(null),(null),(null),(null)
 position_fix : 0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0
 power_save : 0
 power_save_controller : Y
 probe_mask : -1,-1,-1,-1,-1,-1,-1,-1,-1,-1,-1,-1,-1,-1,-1,-1,-1,-1,-1,-1,-1,-1,-1,-1,-1,-1,-1,-1,-1,-1,-1,-1
 probe_only : 0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0
 single_cmd : N
 snoop : Y

!!HDA-Intel Codec information
!!---------------------------
--startcollapse--

Codec: ATI R6xx HDMI
Address: 0
AFG Function Id: 0x1 (unsol 0)
Vendor Id: 0x1002aa01
Subsystem Id: 0x00aa0100
Revision Id: 0x100200
No Modem Function Group found
Default PCM:
    rates [0x70]: 32000 44100 48000
    bits [0x2]: 16
    formats [0x1]: PCM
Default Amp-In caps: N/A
Default Amp-Out caps: N/A
GPIO: io=0, o=0, i=0, unsolicited=0, wake=0
Node 0x02 [Audio Output] wcaps 0x201: Stereo Digital
  Converter: stream=1, channel=0
  Digital: Enabled GenLevel
  Digital category: 0x2
Node 0x03 [Pin Complex] wcaps 0x400381: Stereo Digital
  Control: name="HDMI/DP,pcm=3 Jack", index=0, device=0
  Control: name="IEC958 Playback Con Mask", index=0, device=0
  Control: name="IEC958 Playback Pro Mask", index=0, device=0
  Control: name="IEC958 Playback Default", index=0, device=0
  Control: name="IEC958 Playback Switch", index=0, device=0
  Control: name="ELD", index=0, device=3
  Pincap 0x00000094: OUT Detect HDMI
  Pin Default 0x18560010: [Jack] Digital Out at Int HDMI
    Conn = Digital, Color = Unknown
    DefAssociation = 0x1, Sequence = 0x0
  Pin-ctls: 0x00:
  Unsolicited: tag=01, enabled=1
  Connection: 1
     0x02
--endcollapse--

!!ALSA Device nodes
!!-----------------

crw-rw---T 1 root audio 116, 4 Dec 27 13:37 /dev/snd/controlC0
crw-rw---T 1 root audio 116, 3 Dec 27 13:37 /dev/snd/hwC0D0
crw-rw---T 1 root audio 116, 2 Dec 27 13:38 /dev/snd/pcmC0D3p
crw-rw---T 1 root audio 116, 1 Dec 27 13:42 /dev/snd/seq
crw-rw---T 1 root audio 116, 33 Dec 27 13:37 /dev/snd/timer

/dev/snd/by-path:
total 0
drwxr-xr-x 2 root root 60 Dec 27 13:37 .
drwxr-xr-x 3 root root 160 Dec 27 13:37 ..
lrwxrwxrwx 1 root root 12 Dec 27 13:37 pci-0000:01:00.1 -> ../controlC0

!!Aplay/Arecord output
!!--------------------

APLAY

**** List of PLAYBACK Hardware Devices ****
card 0: Generic [HD-Audio Generic], device 3: HDMI 0 [HDMI 0]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0

ARECORD

**** List of CAPTURE Hardware Devices ****

!!Amixer output
!!-------------

!!-------Mixer controls for card 0 [Generic]

Card hw:0 'Generic'/'HD-Audio Generic at 0xfeabc000 irq 47'
  Mixer name : 'ATI R6xx HDMI'
  Components : 'HDA:1002aa01,00aa0100,00100200'
  Controls : 6
  Simple ctrls : 1
Simple mixer control 'IEC958',0
  Capabilities: pswitch pswitch-joined penum
  Playback channels: Mono
  Mono: Playback [on]

!!Alsactl output
!!--------------

--startcollapse--
state.Generic {
 control.1 {
  iface CARD
  name 'HDMI/DP,pcm=3 Jack'
  value false
  comment {
   access read
   type BOOLEAN
   count 1
  }
 }
 control.2 {
  iface MIXER
  name 'IEC958 Playback Con Mask'
  value '0fff000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000'
  comment {
   access read
   type IEC958
   count 1
  }
 }
 control.3 {
  iface MIXER
  name 'IEC958 Playback Pro Mask'
  value '0f00000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000'
  comment {
   access read
   type IEC958
   count 1
  }
 }
 control.4 {
  iface MIXER
  name 'IEC958 Playback Default'
  value '0482000200000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000'
  comment {
   access 'read write'
   type IEC958
   count 1
  }
 }
 control.5 {
  iface MIXER
  name 'IEC958 Playback Switch'
  value true
  comment {
   access 'read write'
   type BOOLEAN
   count 1
  }
 }
 control.6 {
  iface PCM
  device 3
  name ELD
  value ''
  comment {
   access read
   type BYTES
   count 0
  }
 }
}
--endcollapse--

!!All Loaded Modules
!!------------------

Module
snd_seq_dummy
snd_seq_midi
snd_rawmidi
snd_seq_midi_event
snd_seq
snd_seq_device
nls_iso8859_1
vesafb
snd_hda_codec_hdmi
kvm
rfcomm
bnep
bluetooth
ppdev
snd_hda_intel
snd_hda_codec
snd_hwdep
binfmt_misc
fglrx
snd_pcm
snd_timer
parport_pc
asus_atk0110
snd
microcode
serio_raw
mac_hid
sp5100_tco
edac_core
k10temp
soundcore
wmi
i2c_piix4
edac_mce_amd
snd_page_alloc
amd_iommu_v2
lp
parport
uas
usb_storage
hid_generic
usbhid
hid
pata_atiixp
r8169

!!Sysfs Files
!!-----------

/sys/class/sound/hwC0D0/init_pin_configs:
0x03 0x18560010

/sys/class/sound/hwC0D0/driver_pin_configs:

/sys/class/sound/hwC0D0/user_pin_configs:

/sys/class/sound/hwC0D0/init_verbs:

!!ALSA/HDA dmesg
!!--------------

[ 9.977250] IPv6: ADDRCONF(NETDEV_CHANGE): eth0: link becomes ready
[ 11.035116] hda-intel: azx_get_response timeout, switching to polling mode: last cmd=0x000f0000
[ 12.040344] hda-intel: Codec #0 probe error; disabling it...
[ 14.218340] hda_intel: azx_get_response timeout, switching to single_cmd mode: last cmd=0x00070503
[ 14.218449] azx_single_wait_for_response: 48 callbacks suppressed
[ 14.721468] hda-intel: no codecs initialized
[ 14.721757] hda-intel: 0000:01:00.1: Handle VGA-switcheroo audio client
[ 14.721823] snd_hda_intel 0000:01:00.1: irq 47 for MSI/MSI-X
[ 14.738638] input: HD-Audio Generic HDMI/DP,pcm=3 as /devices/pci0000:00/0000:00:02.0/0000:01:00.1/sound/card0/input4
[ 14.819904] vesafb: mode is 1024x768x32, linelength=4096, pages=0

If you remove:

options snd-hda-intel model=6stack

from /etc/modprobe.d/alsa-base.conf

and reboot, then run:

alsamixer

are all levels maxed and unmuted?

Mikes (michael-lachine) said : #3

Thanks for your answer. I removed this line as you asked, then rebooted, but the thing is, I have no access whatsoever to any sound levels with alsamixer...

Here's a screenshot of my alsamixer : http://img803.imageshack.us/img803/5149/capturedu20121228115513.png

I checked, there's no material problem (it's all new), and the HD Audio line is "enabled" in the BIOS.

Press F6, select the other output device.

Mikes (michael-lachine) said : #5

I have only one option with alsamixer, despite the fact that I have two options when I run lspci | grep -i audio...

Alsamixer : http://img515.imageshack.us/img515/6954/capturedu20121229115738.png

lspci | grep -i audio :
00:14.2 Audio device: Advanced Micro Devices [AMD] nee ATI SBx00 Azalia (Intel HDA)
01:00.1 Audio device: Advanced Micro Devices [AMD] nee ATI Caicos HDMI Audio [Radeon HD 6400 Series]

I've been wondering, maybe an external usb soundcard coul do the trick?...

Can you help with this problem?

Provide an answer of your own, or ask Mikes for more information if necessary.

To post a message you must log in.