20.04LTS software centre won't launch

Asked by Peter Jordan on 2020-11-18

My wife recently upgraded from 18.04 to 20.04LTS via a software centre upgrade. All seems fine except that if you now click on software centre it tries to launch but fails. It is clearly listed in the installed apps list as being there.
How do I correct this problem or How do I remove and re install it given I have no access to the software centre to do so.
I do have 20.04 on a usb stick which I used for installation on my own PC

Question information

Language:
English Edit question
Status:
Solved
For:
Ubuntu Edit question
Assignee:
No assignee Edit question
Solved by:
Peter Jordan
Solved:
2020-11-19
Last query:
2020-11-19
Last reply:
2020-11-18

This question was reopened

If you run:

sudo apt update
sudo apt upgrade
sudo apt dist-upgrade

Does it run OK?

Peter Jordan (barule) said : #2

On 18/11/2020 8:15 pm, actionparsnip wrote:
> Your question #694075 on Ubuntu changed:
> https://answers.launchpad.net/ubuntu/+question/694075
>
> Status: Open => Needs information
>
> actionparsnip requested more information:
> If you run:
>
> sudo apt update
> sudo apt upgrade
> sudo apt dist-upgrade
>
> Does it run OK?
>
Hi Andrew,

 ¬† I ran those commands and 5 packages were upgraded. All three commands
appeared to run okay but the problem remains the same.

michael (yellupcm-gmail) said : #3

Look at site below.

https://ubuntu-mate.community/t/install-software-center-in-20-04/21135

mdooley
Moderator
lostados
20 Feb

You can install the Software Center in 20.04 by using

sudo apt install gnome-software

It may work.

Peter Jordan (barule) said : #4

On 19/11/2020 12:21 am, michael wrote:
> Your question #694075 on Ubuntu changed:
> https://answers.launchpad.net/ubuntu/+question/694075
>
> michael posted a new comment:
> Look at site below.
>
> https://ubuntu-mate.community/t/install-software-center-in-20-04/21135
>
> mdooley
> Moderator
> lostados
> 20 Feb
>
> You can install the Software Center in 20.04 by using
>
> sudo apt install gnome-software
>
> It may work.
>
Thanks for that Michael it has worked. I think I now have software
centre installed twice but that is okay. The interesting point here is
that when I installed  the software center with the command you kindly
gave me. It installed with a completely different software icon.
Originally an orange briefcase icon now an additional pale white and
blue satchel icon. but it works and that's what matters.

Many thanks again.

Peter Jordan (barule) said : #5

Problem solved