old printer epson epl-6200 doesn't work on 16.04

Asked by Alberto D.V. on 2017-11-13

My old printer epson epl-6200 doesn't work on 16.04. It seems that there are solution for older version of Ubuntu: https://ubuntuforums.org/showthread.php?t=1558950 but I tried and I couldn't solve it.

Question information

Language:
English Edit question
Status:
Open
For:
Ubuntu Edit question
Assignee:
No assignee Edit question
Last query:
2017-11-14
Last reply:
2017-11-13

https://www.openprinting.org/printer/Epson/Epson-EPL-6200

Works perfectly

There are PPD files you can use there or deb files.

Alberto D.V. (aldova) said : #2

In my Ubuntu 16.04 doesn't work. I tried again with files (deb or ppd) from openprinting.org, but it doesn't print. It's true that when I turn on printer, and if I do click in add printer in Ubuntu, all seems that it works, but when I send any doc for print, nothing.

I used this: Epson EPL-6200 PS3 , Postscript-Epson 20130226 (OpenPrinting LSB 3.2)

I enter in the CUPs web, with localhost:631 and I have this error log:

E [14/Nov/2017:11:56:18 +0100] [cups-deviced] PID 3025 (gutenprint52+usb) stopped with status 1!
E [14/Nov/2017:11:56:45 +0100] [Job 10] Comando de impresora \"Clean\" no válido.
E [14/Nov/2017:11:56:45 +0100] [Job 10] Job stopped due to filter errors; please consult the error_log file for details.
D [14/Nov/2017:11:56:45 +0100] [Job 10] The following messages were recorded from 11:53:38 to 11:56:45
D [14/Nov/2017:11:56:45 +0100] [Job 10] Unloading...
D [14/Nov/2017:11:56:45 +0100] [Job 10] Loading attributes...
D [14/Nov/2017:11:56:45 +0100] [Job 10] Unloading...
D [14/Nov/2017:11:56:45 +0100] [Job 10] Loading attributes...
D [14/Nov/2017:11:56:45 +0100] [Job 10] Job restarted by user.
D [14/Nov/2017:11:56:45 +0100] [Job 10] time-at-processing=1510657005
D [14/Nov/2017:11:56:45 +0100] [Job 10] 2 filters for job:
D [14/Nov/2017:11:56:45 +0100] [Job 10] commandtops (application/vnd.cups-command to printer/EPSON-EPL-6200L/application/postscript, cost 100)
D [14/Nov/2017:11:56:45 +0100] [Job 10] - (printer/EPSON-EPL-6200L/application/postscript to printer/EPSON-EPL-6200L, cost 0)
D [14/Nov/2017:11:56:45 +0100] [Job 10] job-sheets=none,none
D [14/Nov/2017:11:56:45 +0100] [Job 10] argv[0]="EPSON-EPL-6200L"
D [14/Nov/2017:11:56:45 +0100] [Job 10] argv[1]="10"
D [14/Nov/2017:11:56:45 +0100] [Job 10] argv[2]="alberto"
D [14/Nov/2017:11:56:45 +0100] [Job 10] argv[3]="Test Page"
D [14/Nov/2017:11:56:45 +0100] [Job 10] argv[4]="1"
D [14/Nov/2017:11:56:45 +0100] [Job 10] argv[5]="job-uuid=urn:uuid:5d4c5f58-1b3c-3ec7-6238-06af4386e930 job-originating-host-name=localhost date-time-at-creation= date-time-at-processing= time-at-creation=1510656789 time-at-processing=1510657005"
D [14/Nov/2017:11:56:45 +0100] [Job 10] argv[6]="/var/spool/cups/d00010-001"
D [14/Nov/2017:11:56:45 +0100] [Job 10] envp[0]="CUPS_CACHEDIR=/var/cache/cups"
D [14/Nov/2017:11:56:45 +0100] [Job 10] envp[1]="CUPS_DATADIR=/usr/share/cups"
D [14/Nov/2017:11:56:45 +0100] [Job 10] envp[2]="CUPS_DOCROOT=/usr/share/cups/doc-root"
D [14/Nov/2017:11:56:45 +0100] [Job 10] envp[3]="CUPS_FONTPATH=/usr/share/cups/fonts"
D [14/Nov/2017:11:56:45 +0100] [Job 10] envp[4]="CUPS_REQUESTROOT=/var/spool/cups"
D [14/Nov/2017:11:56:45 +0100] [Job 10] envp[5]="CUPS_SERVERBIN=/usr/lib/cups"
D [14/Nov/2017:11:56:45 +0100] [Job 10] envp[6]="CUPS_SERVERROOT=/etc/cups"
D [14/Nov/2017:11:56:45 +0100] [Job 10] envp[7]="CUPS_STATEDIR=/var/run/cups"
D [14/Nov/2017:11:56:45 +0100] [Job 10] envp[8]="HOME=/var/spool/cups/tmp"
D [14/Nov/2017:11:56:45 +0100] [Job 10] envp[9]="PATH=/usr/lib/cups/filter:/usr/bin:/usr/sbin:/bin:/usr/bin"
D [14/Nov/2017:11:56:45 +0100] [Job 10] envp[10]="SERVER_ADMIN=root@alberto-H81M-DS2"
D [14/Nov/2017:11:56:45 +0100] [Job 10] envp[11]="SOFTWARE=CUPS/2.1.3"
D [14/Nov/2017:11:56:45 +0100] [Job 10] envp[12]="TMPDIR=/var/spool/cups/tmp"
D [14/Nov/2017:11:56:45 +0100] [Job 10] envp[13]="USER=root"
D [14/Nov/2017:11:56:45 +0100] [Job 10] envp[14]="CUPS_MAX_MESSAGE=2047"
D [14/Nov/2017:11:56:45 +0100] [Job 10] envp[15]="CUPS_SERVER=/var/run/cups/cups.sock"
D [14/Nov/2017:11:56:45 +0100] [Job 10] envp[16]="CUPS_ENCRYPTION=IfRequested"
D [14/Nov/2017:11:56:45 +0100] [Job 10] envp[17]="IPP_PORT=631"
D [14/Nov/2017:11:56:45 +0100] [Job 10] envp[18]="CHARSET=utf-8"
D [14/Nov/2017:11:56:45 +0100] [Job 10] envp[19]="LANG=es_ES.UTF-8"
D [14/Nov/2017:11:56:45 +0100] [Job 10] envp[20]="PPD=/etc/cups/ppd/EPSON-EPL-6200L.ppd"
D [14/Nov/2017:11:56:45 +0100] [Job 10] envp[21]="RIP_MAX_CACHE=128m"
D [14/Nov/2017:11:56:45 +0100] [Job 10] envp[22]="CONTENT_TYPE=application/vnd.cups-command"
D [14/Nov/2017:11:56:45 +0100] [Job 10] envp[23]="DEVICE_URI=usb://EPSON/EPL-6200L?serial=23P180510201702470"
D [14/Nov/2017:11:56:45 +0100] [Job 10] envp[24]="PRINTER_INFO=EPSON EPL-6200L"
D [14/Nov/2017:11:56:45 +0100] [Job 10] envp[25]="PRINTER_LOCATION=alberto-H81M-DS2"
D [14/Nov/2017:11:56:45 +0100] [Job 10] envp[26]="PRINTER=EPSON-EPL-6200L"
D [14/Nov/2017:11:56:45 +0100] [Job 10] envp[27]="PRINTER_STATE_REASONS=none"
D [14/Nov/2017:11:56:45 +0100] [Job 10] envp[28]="CUPS_FILETYPE=document"
D [14/Nov/2017:11:56:45 +0100] [Job 10] envp[29]="FINAL_CONTENT_TYPE=application/postscript"
D [14/Nov/2017:11:56:45 +0100] [Job 10] envp[30]="AUTH_I****"
D [14/Nov/2017:11:56:45 +0100] [Job 10] Started filter /usr/lib/cups/filter/commandtops (PID 3051)
D [14/Nov/2017:11:56:45 +0100] [Job 10] Started backend /usr/lib/cups/backend/usb (PID 3052)
D [14/Nov/2017:11:56:45 +0100] [Job 10] Restarted by "alberto".
D [14/Nov/2017:11:56:45 +0100] [Job 10] Loading USB quirks from \"/usr/share/cups/usb\".
D [14/Nov/2017:11:56:45 +0100] [Job 10] Loaded 131 quirks.
D [14/Nov/2017:11:56:45 +0100] [Job 10] Printing on printer with URI: usb://EPSON/EPL-6200L?serial=23P180510201702470
D [14/Nov/2017:11:56:45 +0100] [Job 10] Set job-printer-state-message to "Comando de impresora \"Clean\" no válido.", current level=ERROR
D [14/Nov/2017:11:56:45 +0100] [Job 10] PID 3051 (/usr/lib/cups/filter/commandtops) stopped with status 1.
D [14/Nov/2017:11:56:45 +0100] [Job 10] Hint: Try setting the LogLevel to "debug" to find out more.
D [14/Nov/2017:11:56:45 +0100] [Job 10] libusb_get_device_list=9
D [14/Nov/2017:11:56:45 +0100] [Job 10] STATE: +connecting-to-device
D [14/Nov/2017:11:56:45 +0100] [Job 10] STATE: -connecting-to-device
D [14/Nov/2017:11:56:45 +0100] [Job 10] Printer found with device ID: MFG:EPSON;CMD:ESCPAGES-02;MDL:EPL-6200L;CLS:PRINTER;DES:EPSON EPL-6200L; Device URI: usb://EPSON/EPL-6200L?serial=23P180510201702470
D [14/Nov/2017:11:56:45 +0100] [Job 10] Device protocol: 2
D [14/Nov/2017:11:56:45 +0100] [Job 10] Printer does not like usblp kernel module to be re-attached after job
D [14/Nov/2017:11:56:45 +0100] [Job 10] Enviando datos a la impresora.
D [14/Nov/2017:11:56:45 +0100] [Job 10] Sent 0 bytes...
D [14/Nov/2017:11:56:45 +0100] [Job 10] Waiting for read thread to exit...
D [14/Nov/2017:11:56:45 +0100] [Job 10] PID 3052 (/usr/lib/cups/backend/usb) exited with no errors.
D [14/Nov/2017:11:56:45 +0100] [Job 10] End of messages
D [14/Nov/2017:11:56:45 +0100] [Job 10] printer-state=3(idle)
D [14/Nov/2017:11:56:45 +0100] [Job 10] printer-state-message="Enviando datos a la impresora."
D [14/Nov/2017:11:56:45 +0100] [Job 10] printer-state-reasons=none

Can you help with this problem?

Provide an answer of your own, or ask Alberto D.V. for more information if necessary.

To post a message you must log in.