Antivirus a Ubuntu

Asked by Jayhawker

Com funcionen els antivirus a Ubuntu?. Ja n'hi ha algun instal·lat i renovant-se? He instal·lat el clamAV però no el trobo ni sé com usar-lo. Idees?
Mercès

Question information

Language:
Catalan Edit question
Status:
Answered
For:
Ubuntu Edit question
Assignee:
No assignee Edit question
Last query:
Last reply:
Revision history for this message
Josep Sànchez (papapep) said :
#1

Hola Jayhawker,

En principi, en un ordinador de sobretaula amb Ubuntu que no fa de servidor a una xarxa no té massa sentit instal·lari un antivirus. Linux, com a mínim fins ara, és prou robust i segur per a les tasques d'un usuari casolà.
Això no implica que tu no puguis posar-li, com de fet ja dius que has fet, però és innecessari.

Per cert, ja que veig que estàs plantejant repetides preguntes al launchpad, t'animo a passar-te pel fòrum d'Ubuntaires en català: cat.ubuntuforums.org.

Revision history for this message
Alex Muntada (alex.muntada) said :
#2

Per utilitzar el ClamAV des de la línia d'ordres només cal executar:

clamscan /nom/del/fitxer
clamscan -r /nom/del/directori

Si prefereixes les interfícies gràfiques, existeix el paquet clamtk, tot i que no està traduït al català.

D'altra banda, això que comenta en Josep de què pots estar tranquil és relatiu: si fins ara no han aparegut més virus per a GNU+Linux és perquè hi ha més possibilitats de fer mal o aconseguir l'objectiu fent-ho amb el Finestres (ja sigui perquè n'hi ha més o perquè té més problemes de seguretat, no hi entro). Tal com s'explica en aquest article d'Hispasec, es poden fer virus (o «exploits» o cucs o troians o el que sigui) que afectin també a GNU+Linux:

http://www.hispasec.com/unaaldia/3399/elevacion-privilegios-kernel-ejecucion-codigo

Per tant, el millor que pots fer és desconfiar quan no coneguis l'origen dels programes que executes i valorar si val la pena arriscar-se o preguntar als fòrums o les llistes de la comunitat si vols estar-ne segur. Tenir un antivirus sempre és una bona idea, encara que només sigui per evitar que se't coli alguna macro maliciosa del paquet ofimàtic de torn; però ara mateix els antivirus no detecten pas massa coses que siguin específiques de GNU+Linux, bàsicament perquè és un mercat poc rentable per a ells ;-)

Can you help with this problem?

Provide an answer of your own, or ask Jayhawker for more information if necessary.

To post a message you must log in.