Dvojno predvajanje glasbe

Asked by jodlajodla

Pozdravljeni,
Imam problem z dvojnim predvajanjem glasbe in sicer, ko zavrtim glasbo, se le ta predvaja na zvočniku matične plošče in zunanjih zvočnikih. Rad bi imel glasbo le na zunanjih zvočnikih, ker je včasih celo moteče.

Hvala! :)

Question information

Language:
Slovenian Edit question
Status:
Answered
For:
Ubuntu Edit question
Assignee:
No assignee Edit question
Last query:
Last reply:
Revision history for this message
Valentin Hegediš (valentin-hegedis) said :
#1

Živjo,

Katero različico Ubuntuja pa uporabljaš?

Predvidevam da uporabljaš Ubuntu 10.04, tudi sam sem imel podobne težave na svojem prenosniku, ko se mi je glasba predvajala istočasno na vgrajenih zvočnikih in slušalkah.
No, kakorkoli, predlagal bi ti da najprej poskusiš rešitev tukajle:
http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=806620

Če to ne reši težav, povej, da lahko poskusiva še kaj drugega.
Sicer pa lahko tudi sam poskušaš najti rešitev na Ubuntu forumih ali IRC kanalu #ubuntu na irc.freenode.net.

LP

Revision history for this message
jodlajodla (jodlajodla) said :
#2

Hvala, sem prebral in predelal prvi del teme. Ko pridem do ukaza "zless /usr/share/doc/alsa-base/driver/ALSA-Configuration.txt.gz" je veselja konec, saj ne najdem svoje zvočne Realtek ALS260. Bi pa potreboval neko drugo rešitev, razen če sem mogoče kje spregledal mojo zvočno. Na Ubuntu forumih (ubuntuforums.org in ubuntu.si) sem že spraševal, pa nisem dobil nekega delujočega odgovora - razen tega, da pregledam BIOS, če obstaja funkcija za izklop zvočnikov na matični.

Lahko povem še, da na konkurenčnem OS nisem imel vključenega zvočnika na matični, delovali so let zunanji. Upam, da obstaja rešitev :)

Revision history for this message
jodlajodla (jodlajodla) said :
#3

Sem pozabil dopisati, da:
- Funkcije za izklop v BIOSu ni,
- Da sem konkurenčni OS le namestil, tako kot Ubuntu, pa glasba ni bila predvajana preko zvočnika na matični.

Revision history for this message
Valentin Hegediš (valentin-hegedis) said :
#4

Na žalost sam uporabljam drugačen računalnik (zvočna ALC259), Ubuntu 10.10, zato ne morem poustvariti tvoje težave. Lahko le ugibam kaj je narobe. Veliko bi mi pomagalo, če bi mi povedal več o svojem računalniku, katere rešitve si že poskusil itd. Kakor sem že rekel, predvidevam, da gre za Ubuntu 10.04, če se motim, mi prosim povej.

Lahko, da so zvočne nastavitve nastavljene tako, da zvočna kartica oddaja zvok skozi vse izhode.
Torej, najprej poskusi z namestitvijo programa "Alsa mixers". Najdeš ga v Programskem središču Ubuntu (oz. Ubuntu Software Center, če uporabljaš angleško verzijo Ubuntuja). Programsko središče se nahaja v meniju Programi (applications). V iskalno okence Programskega središča Ubuntu vpiši "Alsa mixer" (brez navednic, seveda) in namesti ta prvo opcijo (Gnome Alsa mešalnik oz. Gnome Alsa mixer, če uporabljaš angl. verzijo). Program zaženeš iz menija Programi/Zvok in Video/GNOME Alsa mixer. V tem programu, lahko nastavljaš glasnost določenih "komponent" svoje zvočne kartice (glasnost mikrofona, zvočnikov, slušalk...) malo se "poigraj" s posameznimi komponentami in mogoče lahko preko programa Alsa mixer utišaš zvočnik na matični plošči (zvočna kartica na mojem računalniku nima notranjih zvočnikov, zato tega sam ne morem preizkusiti).

Če to ne uspe so mogoče krivi gonilniki, ki so priloženi tvoji verziji Ubuntuja. Poskusiš lahko z namestitvijo realtekovih gonilnikov za linux. Dobiš jih lahko na njihovi spletni strani: http://www.realtek.com.tw; Najdeš jih pod Downloads -> High Defenition Audio Codecs -> Pod sekcijo Unix (linux).
Prejeta datoteka bo imela končnico .tar.bz2 (lahko tudi tar.gz ali podobno), to pomeni da je datoteka skrčena, zato jo je potrebno "razširiti" (to narediš z desnim klikom na datoteko, kjer izbereš "razširi v to mapo". V isti mapi, kjer se nahaja stisnjena datoteka, se bo ustvarila istoimenska mapa v kateri se nahajajo gonilniki in navodila za njihovo namestitev. Po namestitvi gonilnikov ponovno zaženi računalnik. Če ti zvočnik na matični še vedno dela probleme, še enkrat poskusi program Alsa mixer.

Če nič od naštetega ne pomaga, pa lahko poskusiš z namestitvijo novejšega Ubuntuja 10.10 (zaenkrat še v beta verziji, "taprava" izide 10. oktobra), ki uporablja druge (boljše in novejše) gonilnike za zvočne kartice. V primeru, da uporabljaš ATI (oz. zdaj znan kot AMD) grafično kartico, ti posodobitev odsvetujem, saj podpora za te grafe še ni v celoti vpeljana.

Povprašaj še na IRC-u, tam ti bodo zagotovo znali pravilno svetovati. Edina slaba stran IRC-a je le, da lahko včasih kdo spregleda tvoje sporočilo tako, da se ne boj biti tečen.

LP

Revision history for this message
jodlajodla (jodlajodla) said :
#5

Sem poskusil z alsa mixer-jem. Ob utišanju slušalk (headphones), je zvok matične deloval le še na 10%, zvočniki pa iz nekje 60% na 30%. Če sem kliknil na mute, zvoka ni bilo. Res pa je, da uporabljam 10.04, bom pa preiskusil 10.10 s CDjem - na virtualni mašini sem jo seveda že. Bom sporočil, če bo zadeva delovala, sicer pa bom poskusil preko IRC-a.

Sedaj sem dobil še dodatna vprašanja:
- V primeru pravilnega delovanja zvoka na 10.10; Ali lahko trenutno verzijo le posodobim in mi ostanejo isti dokumenti itd. le da bo zvok pravilno deloval?

- Kater program uporabim oz. kako se sploh uporablja IRC - kot pogovor ali je razdeljen kot forum?

Hvala! :)

Revision history for this message
Andrej Znidarsic (andrejznidarsic) said :
#6

1.) Vse v tvoji domači mapi ostane nespremenjeno

2.) Za irc lahko uporabiš kar privzet empathy. IRC je isto kot klepetalnica, se pravi pogovor. Pri računih izberi irc, za strežnik freenode.net, ter uporabniško ime, geslo in sporočilu ob odhajanju. Nato greš na klepetalnica , pridruži se in napišeš #ubuntu.si

 Če imaš račun google talk ali jabber ti bo morda lažje, če med svoje stike dodaš <email address hidden> in enostavno začneš pisati. To je sicer klepetalnica slovenskih prevajalcev in je namenjena prevajanju. Ponavadi nas je tukaj manj kot na ubuntu.si irc kanalu, vendar pa ti lahko morda odgovorimo tudi na kakšno vprašanje, če ne drugega kako se spraviti na IRC.

Revision history for this message
Valentin Hegediš (valentin-hegedis) said :
#7

Pri ponovni namestitvi s CD-ja izgubiš vse podatke, lahko pa ubuntu posodobiš brez ponovne namestitve, kjer bi se morale ohraniti vse datoteke:

"Upgrading from Ubuntu 10.04 LTS

To upgrade from Ubuntu 10.04 LTS on a desktop system, press Alt+F2 and type in "update-manager -d" (without the quotes) into the command box. Update Manager should open up and tell you: New distribution release '10.10' is available. Click Upgrade and follow the on-screen instructions.

To upgrade from Ubuntu 10.04 LTS on a server system: install the update-manager-core package if it is not already installed; edit /etc/update-manager/release-upgrades and set Prompt=normal; launch the upgrade tool with the command sudo do-release-upgrade -d; and follow the on-screen instructions."

Vseeno ti priporočam da si pomembne datoteke za vsak slučaj nekam varno shraniš.

Revision history for this message
Valentin Hegediš (valentin-hegedis) said :
#8

Za zgoraj naveden način ne potrebuješ cd-ja, upgrade poteka enostavno iz tvojega že nameščenega 10.04 Ubuntuja.

Revision history for this message
jodlajodla (jodlajodla) said :
#9

Za pogovor prek IRC-a, se moram na omenjeno stran registrirati?

Revision history for this message
Dražen Matešić (crazylemon) said :
#10

http://www.ubuntu.si/skupnost
Klikni na Web Chat in je to to :)

Revision history for this message
jodlajodla (jodlajodla) said :
#11

Sem pozabil še tole... Ko že ravno sprašujem, me zanima še nekaj. Na tem računalniku je uporabnik, kater se šele spoznava s spletom itn. Seveda, ko pride povezava pod kurzor, se stran takoj odpre. Glede na to, da želim zaščititi računalnik pred "nepotrebno" opremo, me zanima, če je že sam Ubuntu že dovolj?

Bral sem že, da je te opreme zelo malo oz. skoraj nič in da se Ubuntu proti temu redno posodablja. Ali to drži?

Hvala! :)

Revision history for this message
Andrej Znidarsic (andrejznidarsic) said :
#12

Če se hoče namestiti kakšen program je treba vtipkati geslo, zato je ubuntu precej varen kar se tega tiče.
Poleg tega redno prejemaš varnostne posodobitve in popravke hroščev za vse pakete main.

Can you help with this problem?

Provide an answer of your own, or ask jodlajodla for more information if necessary.

To post a message you must log in.