how to set screen (X) resolution at boot time

Asked by Pista

Hi,
I used Systemback to create a live system on a USB thumb drive. Tested on several machines and worked well. I would like to install it on a new laptop, but fails to start up the X. Suspecting it detects wrongly the resolution. tried with several liveCD (Knoppix, Ubuntu, Xubuntu) and it work well, but not with the live system I created. I'm using Xubuntu 14.04 (LTS), graphics card are on both NVidia but on the new machine have a high resolution (retina) monitor. Any way to force the desired resolution at boot time like for example Knoppix cheat code "screen=1600x1200"?

Question information

Language:
Hungarian Edit question
Status:
Answered
For:
Systemback Edit question
Assignee:
No assignee Edit question
Last query:
Last reply:
Revision history for this message
Kendek (nemh) said :
#1

Az eredeti rendszerre - amiből a Live kép készült - volt telepítve zárt grafikus meghajtó? Ha igen, akkor gondolom van xorg.conf fájl is hozzá. Szóval először is próbáld meg anélkül elindítani a Live-ot (van rá külön menüpont). Ha valamiért nem működik, akkor próbáld meg a csökkentett grafikus módot is (habár úgy elég kicsik lesznek a betűk a retina miatt).
Ha nem jó, akkor valószínűleg a zárt meghajtó miatt van, hiszen egyébként a nyíltat használó gyári telepítők jók. Szerintem ekkor érdemesebb készíteni még egy Live képet úgy, hogy az eredeti rendszeren csinálsz előtte egy visszaállítási pontot, majd leszeded a zárt meghajtót és újraindítasz. Így a készülő új kép már csak ugyanazt a nyílt meghajtót fogja használni mint a többi telepítő, így elvileg nem lesz gond a felbontással. A rendszer telepítése után meg ugyanúgy tudsz eljárni mint egy friss Xubuntu telepítésnél (vagyis vagy működik a zárt meghajtó vagy nem, esetleg frissebb kell belőle). Mindezek után pedig visszaállíthatod az eredeti rendszer állapotát, ez maximum pár percet vesz csak igénybe és pár kattintást.

Egyébként egy Live rendszer akkor lesz csak igazán univerzális ha nem tartalmaz semmilyen hardverspecifikus beállítást és zárt meghajtókat. Hiszen pl. egy NV-re konfigurált rendszer nem fog elindulni AMD-vel.

Revision history for this message
Pista (szistvan) said :
#2

Nagyon szépen köszönöm a gyors feleletet.

Igen, az eredeti rendszeren zárt grafikus meghajtó van és valószinuleg az xorg.conf fájl is. Mindent próbáltam ami volt a listán a boot ideje alatt, de nem működött. Mas számitogepeken intel grafikaval szépen műkodott (nem retina). Sajnos az eredeti rendszerhez nembirok hozaferni március végéig és nagyon szeretném felinditani a jelenlegi számitogépen. Ha kicsik lessznek a betuk aztat majd at álithatsuk utánna, de csak működjön. CAD CAM programokkal dolgozok amire az NVidia kártyák nagyon jok és nincs rendszerem AMD-vel

Revision history for this message
Kendek (nemh) said :
#3

Akkor a legtöbb amit tehetsz az a kernelparaméterekkel való játszadozás. Sajnos máshoz nem lehet hozzáférni a Syslinux/GRUB indítómenüből. Ha létezik olyan paraméter ami a felbontás állításában segít, akkor próbáld ki. Jobbat egyelőre én sem tudok.

Can you help with this problem?

Provide an answer of your own, or ask Pista for more information if necessary.

To post a message you must log in.