how to change a static plugin in to dynamic plugin in Stellarium

Asked by Chamila Dissanayaka on 2020-07-01

Hi,

How to change a static plugin in to dynamic plugin in Stellarium?

I'm trying to load the Telescope Control plugin at start up because I can't do it from the GUI.

Regards,

Question information

Language:
English Edit question
Status:
Solved
For:
Stellarium Edit question
Assignee:
No assignee Edit question
Solved by:
Chamila Dissanayaka
Solved:
2020-07-06
Last query:
2020-07-06
Last reply:
2020-07-06

Hi

My requirement is to add Telescope Control plugin in startup without using GUI.

Regards

HI,

I'm using Stellarium 0.15.2 in Beaglebone Black (Debian 9) with 5 inch LCD (800 X 480) which doesn't allow resizing the Plugin GUI.

So if I can change the source code in a way such that the Telescope Control plugin activated in startup I can access it with out going to Plugin Configuration GUI.

I tried changing the ~/.stellarium/config.ini file without success

Regards

Alexander Wolf (alexwolf) said : #3

What you tried change in config.ini file?

I added the "TelescopeControl = true" line to the plugin at startup section

Regards

Alexander Wolf (alexwolf) said : #5

Yes, this is correct line for config.ini and plugin should be load at startup of planetarium. Please show log.txt from Stellarium.

debian@beaglebone:~$ cat ~/.stellarium/log.txt
2020-07-01T09:17:31
Operating System: Linux version 4.14.108-ti-r113 (root@x1-am57xx-beagle-x15-2gb) (gcc version 6.3.0 20170516 (Debian 6.3.0-18+deb9u1)) #1 SMP PREEMPT Wed Jul 31 00:01:10 UTC 2019
Product Name: Debian GNU/Linux 9 (stretch)
Compiled using GCC 6.3.0
Qt runtime version: 5.7.1
Qt compilation version: 5.7.1
Addressing mode: 32-bit
MemTotal: 494956 kB
MemFree: 146240 kB
MemAvailable: 353972 kB
SwapTotal: 0 kB
model name : ARMv7 Processor rev 2 (v7l)
/usr/local/bin/stellarium
 -------------------------------------------------------
[ This is Stellarium 0.18.1 - http://www.stellarium.org ]
[ Copyright (C) 2000-2018 Fabien Chereau et al. ]
 -------------------------------------------------------
Writing log file to: "/home/debian/.stellarium/log.txt"
File search paths:
  0 . "/home/debian/.stellarium"
  1 . "/usr/local/share/stellarium"
Attempting to use an existing older config file.
Clear cache and update config.ini...
Config file is: "/home/debian/.stellarium/config.ini"
Default surface format: QSurfaceFormat(version 2.0, options QFlags(), depthBufferSize -1, redBufferSize -1, greenBufferSize -1, blueBufferSize -1, alphaBufferSize -1, stencilBufferSize -1, samples -1, swapBehavior 0, swapInterval 1, profile 0)
Desired surface format: QSurfaceFormat(version 2.0, options QFlags(), depthBufferSize 24, redBufferSize 8, greenBufferSize 8, blueBufferSize 8, alphaBufferSize 8, stencilBufferSize 8, samples -1, swapBehavior 0, swapInterval 1, profile 0)
StelGLWidget constructor
StelGraphicsScene constructor
Unable to find an X11 visual which matches EGL config 11

Alexander Wolf (alexwolf) said : #7

Hmm... Are you share a full log?

Hi,
Thanks for the help.

I was able to resolve the issue. It seems that there are 2 config.ini files. I was editing the wrong one.

Cheers