Screen goes black for some commands

Asked by Josephine Thane on 2014-08-20

When I attempt to turn on certain functions, Stellarium goes black and stays that way. No CPU time is being used after it goes black. The functions are:

Constellation labels (V)
Equatorial grid (E)
Azimuthal grid (Z)
Deep-sky objects (D)
Center on selected object (Spacebar)
Selecting an object (Left mouse click)

Run log from attempt to bring up Azimuthal grid follows

---

2014-08-20T14:39:47
Windows 7
Compiled using MinGW GCC 4.8.0
Qt runtime version: 5.2.1
Qt compilation version: 5.2.1
Addressing mode: 32-bit
Total memory: 4095 MB (unreliable)
Total virtual memory: 2047 MB (unreliable)
Physical memory in use: 29%
Processor speed: 1708 MHz
Processor name: Intel(R) Core(TM) i7 CPU Q 720 @ 1.60GHz
Processor speed: 1708 MHz
Processor name: Intel(R) Core(TM) i7 CPU Q 720 @ 1.60GHz
Processor speed: 1708 MHz
Processor name: Intel(R) Core(TM) i7 CPU Q 720 @ 1.60GHz
Processor speed: 1708 MHz
Processor name: Intel(R) Core(TM) i7 CPU Q 720 @ 1.60GHz
Processor speed: 1708 MHz
Processor name: Intel(R) Core(TM) i7 CPU Q 720 @ 1.60GHz
Processor speed: 1708 MHz
Processor name: Intel(R) Core(TM) i7 CPU Q 720 @ 1.60GHz
Processor speed: 1708 MHz
Processor name: Intel(R) Core(TM) i7 CPU Q 720 @ 1.60GHz
Processor speed: 1708 MHz
Processor name: Intel(R) Core(TM) i7 CPU Q 720 @ 1.60GHz
C:\Program Files (x86)\Stellarium\stellarium.exe
 -------------------------------------------------------
[ This is Stellarium 0.13.0 - http://www.stellarium.org ]
[ Copyright (C) 2000-2014 Fabien Chereau et al ]
 -------------------------------------------------------
Writing log file to: "C:\Users\TravellingSong\AppData\Roaming\Stellarium\log.txt"
File search paths:
  0 . "C:\Users\TravellingSong\AppData\Roaming\Stellarium"
  1 . "."
Config file is: "C:\Users\TravellingSong\AppData\Roaming\Stellarium\config.ini"
OpenGL versions supported: "1.1, 1.2, 1.3, 1.4, 1.5, 2.0, 2.1, 3.0, 3.1, 3.2"
Driver version string: "3.2.9236"
GL vendor is "ATI Technologies Inc."
GL renderer is "ATI Mobility Radeon HD 5870"
Cache directory is: "C:\Users\TravellingSong\AppData\Local\stellarium\stellarium\cache"
Sky language is "en_US"
Application language is "en_US"
Loading Solar System data ...
Loading star data ...
"Loading ".\stars\default\stars_0_0v0_5.cat": 0_0v0_2; 4963"
"Loading ".\stars\default\stars_1_0v0_5.cat": 1_0v0_2; 21598"
"Loading ".\stars\default\stars_2_0v0_5.cat": 2_0v0_2; 150090"
"Loading ".\stars\default\stars_3_1v0_3.cat": 3_1v0_3; 428466"
Finished loading star catalogue data, max_geodesic_level: 3
navigation/preset_sky_time is a double - treating as jday: 2.45151e+06
"StelPainter: Warnings while linking starShader shader program:
Fragment shader(s) linked, vertex shader(s) linked.
 "
Loaded 10051 NGC records
Loading NGC name data ...
Loaded 416 / 416 NGC name records successfully
"StelPainter: Warnings while linking atmosphere shader program:
Fragment shader(s) linked, vertex shader(s) linked.
 "
Loading star names from ".\skycultures\western\star_names.fab"
Loaded 237 / 237 common star names
Loading star names from ".\stars\default\name.fab"
Loaded 4359 / 4359 scientific star names
Loading variable stars from ".\stars\default\gcvs_hip_part.dat"
Loaded 6886 / 6886 variable stars
Loaded 88 / 88 constellation records successfully for culture "western"
Loaded 85 / 85 constellation art records successfully for culture "western"
Loaded 89 / 89 constellation names
Loading constellation boundary data ...
Loaded 782 constellation boundary segments
Intializing basic GL shaders...
"StelPainter: Warnings while linking basicShaderProgram shader program:
Fragment shader(s) linked, vertex shader(s) linked.
 "
"StelPainter: Warnings while linking colorShaderProgram shader program:
Fragment shader(s) linked, vertex shader(s) linked.
 "
"StelPainter: Warnings while linking texturesShaderProgram shader program:
Fragment shader(s) linked, vertex shader(s) linked.
 "
"StelPainter: Warnings while linking texturesColorShaderProgram shader program:
Fragment shader(s) linked, vertex shader(s) linked.
 "
Creating GUI ...
Loaded plugin "Satellites"
Satellites: loading catalog file: "C:\Users\TravellingSong\AppData\Roaming\Stellarium\modules\Satellites\satellites.json"
Unable to find module called "TimeZoneConfiguration"
Loaded plugin "TimeZoneConfiguration"
Unloaded plugin "TimeZoneConfiguration"
Unloaded plugin "Satellites"
Downloaded 0 files (0 kbytes) in a session of 41.882 sec (average of 0 kB/s + 0 files from cache (0 kB)).

---

Computer stats are:

Windows 7 on an ASUS G73JH
OpenGL version is "3.2.9236 Compatibility Profile/Debug Context"
GLSL version is 1.50
Graphic card is ATI Mobility Radeon HD 5870
CPU is Intel Core i7 Q720@1.60GHz
CPU speed 1708 MHZ
8 cores
Current display mode is 1920x1080 @ 60 Hz - 32 bpp

Thanks again!

Josephine Thane

Question information

Language:
English Edit question
Status:
Answered
For:
Stellarium Edit question
Assignee:
No assignee Edit question
Last query:
2014-08-20
Last reply:
2014-08-21
gzotti (georg-zotti) said : #1

Do you have the latest drivers for this graphics card?

If driver update does not help, you must use the MESA (software rendering) version for now, and the ANGLE version as soon as version 0.13.1 is ready. (test the version available!)

C300331 (c300331) said : #2

I have the same problem on 0.13.1, yes latest drivers.
12 worked fine.

Alexander Wolf (alexwolf) said : #3

Please show latest run log

Can you help with this problem?

Provide an answer of your own, or ask Josephine Thane for more information if necessary.

To post a message you must log in.