black screen v0.13.00

Asked by chue85 on 2014-07-21

the program always start with a black screen(can't see bars or view), black screen it is gone when i hover the mouse over the horizontal or vertical bar but then after a few seconds of moving the view the black screen comes back again and i can't get rid of it anymore

erased old config before installing 0.13.0

normal and safe mode gives the same log.txt output

2014-07-21T03:12:51
Windows XP
Compiled using MinGW GCC 4.8.0
Qt runtime version: 5.2.1
Qt compilation version: 5.2.1
Addressing mode: 32-bit
Total memory: 2046 MB (unreliable)
Total virtual memory: 2047 MB (unreliable)
Physical memory in use: 29%
Processor speed: 3000 MHz
Processor name: Intel(R) Pentium(R) D CPU 3.00GHz
Processor speed: 3000 MHz
Processor name: Intel(R) Pentium(R) D CPU 3.00GHz
H:\Stellarium\stellarium.exe
 -------------------------------------------------------
[ This is Stellarium 0.13.0 - http://www.stellarium.org ]
[ Copyright (C) 2000-2014 Fabien Chereau et al ]
 -------------------------------------------------------
Writing log file to: "C:\Documents and Settings\chue85\Datos de programa\Stellarium\log.txt"
File search paths:
  0 . "C:\Documents and Settings\chue85\Datos de programa\Stellarium"
  1 . "."
Config file is: "C:\Documents and Settings\chue85\Datos de programa\Stellarium\config.ini"
OpenGL versions supported: "1.1, 1.2, 1.3, 1.4, 1.5, 2.0, 2.1"
Driver version string: "2.1.8543 Release"
GL vendor is "ATI Technologies Inc."
GL renderer is "Radeon X1300/X1550 Series"
Cache directory is: "C:\Documents and Settings\chue85\Configuración local\Datos de programa\stellarium\stellarium\cache"
Sky language is "es_VE"
Application language is "es_VE"
Loading Solar System data ...
Loading star data ...
"Loading ".\stars\default\stars_0_0v0_5.cat": 0_0v0_2; 4963"
"Loading ".\stars\default\stars_1_0v0_5.cat": 1_0v0_2; 21598"
"Loading ".\stars\default\stars_2_0v0_5.cat": 2_0v0_2; 150090"
"Loading ".\stars\default\stars_3_1v0_3.cat": 3_1v0_3; 428466"
Finished loading star catalogue data, max_geodesic_level: 3
navigation/preset_sky_time is a double - treating as jday: 2.45151e+06
"StelPainter: Warnings while linking starShader shader program:
Fragment shader(s) linked, vertex shader(s) linked.
 "
Loaded 10051 NGC records
Loading NGC name data ...
Loaded 416 / 416 NGC name records successfully
"StelPainter: Warnings while linking atmosphere shader program:
Fragment shader(s) linked, vertex shader(s) linked.
 "
Loading star names from ".\skycultures\western\star_names.fab"
Loaded 237 / 237 common star names
Loading star names from ".\stars\default\name.fab"
Loaded 4359 / 4359 scientific star names
Loading variable stars from ".\stars\default\gcvs_hip_part.dat"
Loaded 6886 / 6886 variable stars
Loaded 88 / 88 constellation records successfully for culture "western"
Loaded 85 / 85 constellation art records successfully for culture "western"
Loaded 89 / 89 constellation names
Loading constellation boundary data ...
Loaded 782 constellation boundary segments
Intializing basic GL shaders...
"StelPainter: Warnings while linking basicShaderProgram shader program:
Fragment shader(s) linked, vertex shader(s) linked.
 "
"StelPainter: Warnings while linking colorShaderProgram shader program:
Fragment shader(s) linked, vertex shader(s) linked.
 "
"StelPainter: Warnings while linking texturesShaderProgram shader program:
Fragment shader(s) linked, vertex shader(s) linked.
 "
"StelPainter: Warnings while linking texturesColorShaderProgram shader program:
Fragment shader(s) linked, vertex shader(s) linked.
 "
Creating GUI ...
Loaded plugin "Satellites"
Satellites: loading catalog file: "C:\Documents and Settings\chue85\Datos de programa\Stellarium\modules\Satellites\satellites.json"
Unable to find module called "TimeZoneConfiguration"
Loaded plugin "TimeZoneConfiguration"
getProcAddress: Unable to resolve 'glProgramParameteri'
getProcAddress: Unable to resolve 'glProgramParameteri'
getProcAddress: Unable to resolve 'glProgramParameteri'
getProcAddress: Unable to resolve 'glProgramParameteri'
getProcAddress: Unable to resolve 'glProgramParameteri'
Intializing planets GL shaders...
"StelPainter: Warnings while linking planetShaderProgram shader program:
Fragment shader(s) linked, vertex shader(s) linked.
 "
"StelPainter: Warnings while linking ringPlanetShaderProgram shader program:
Fragment shader(s) linked, vertex shader(s) linked.
 "
"StelPainter: Warnings while linking moonPlanetShaderProgram shader program:
Fragment shader(s) linked, vertex shader(s) linked.
 "
Unloaded plugin "TimeZoneConfiguration"
Unloaded plugin "Satellites"
Downloaded 0 files (0 kbytes) in a session of 26.937 sec (average of 0 kB/s + 0 files from cache (0 kB)).

Question information

Language:
English Edit question
Status:
Solved
For:
Stellarium Edit question
Assignee:
No assignee Edit question
Last query:
2014-07-21
Last reply:
2014-08-11
gzotti (georg-zotti) said : #1

Unfortunately, your graphics card appears to properly support only OpenGL2.0, not the version 2.1 required for Qt5. You can use the MESA-based version with software rendering, although this fallback is admittedly quite slow.

gzotti (georg-zotti) said : #2

gzotti suggests this article as an answer to your question:
FAQ #2570: “Common problems with version 0.13”.

gzotti (georg-zotti) said : #3

Explained in the FAQ. O.P. did not set to solved.