can`t run Stellarium in win7 batch file or Excel VBA

Asked by igor leiva on 2014-05-22

Hello, i want to run Stellarium inside a simple windows batch file (*.bat), but it drops in the startup showing only the welcome screen then a C++ runtime screen says , This application has requested to terminate... the batch file only has the following script:
start "" "C:\Program Files\Stellarium\stellarium.exe" "--safe-mode",
i added --safe-mode just in case but either way doesnt work.
The script batch code works OK with every other program.
The purpose of this is to gather data for statistical analysis, by the way it has the same problem with the Shell function in Excel VBA.

Regards.
Igor

Here is the log generated:

2014-05-21T14:34:18
Windows 7
Compiled using MinGW GCC 4.8.0
Qt runtime version: 5.2.1
Qt compilation version: 5.2.1
Addressing mode: 32-bit
Total memory: 2047 MB (unreliable)
Total virtual memory: 2047 MB (unreliable)
Physical memory in use: 59%
Processor speed: 2094 MHz
Processor name: Pentium(R) Dual-Core CPU T4300 @ 2.10GHz
Processor speed: 2094 MHz
Processor name: Pentium(R) Dual-Core CPU T4300 @ 2.10GHz
C:\Program Files\Stellarium\stellarium.exe --safe-mode
 -------------------------------------------------------
[ This is Stellarium 0.13.0 - http://www.stellarium.org ]
[ Copyright (C) 2000-2014 Fabien Chereau et al ]
 -------------------------------------------------------
Writing log file to: "C:\Users\r_leiva\AppData\Roaming\Stellarium\log.txt"
File search paths:
  0 . "C:\Users\r_leiva\AppData\Roaming\Stellarium"
  1 . "."
Config file is: "C:\Users\r_leiva\AppData\Roaming\Stellarium\config.ini"
OpenGL versions supported: "1.1, 1.2, 1.3, 1.4, 1.5, 2.0, 2.1"
Driver version string: "2.1.0 - Build 8.15.10.1892"
GL vendor is "Intel"
GL renderer is "Mobile Intel(R) 4 Series Express Chipset Family"
Cache directory is: "C:\Users\r_leiva\AppData\Local\stellarium\stellarium\cache"
Sky language is "es_ES"
Application language is "es_ES"
Loading Solar System data ...
Loading star data ...
"Loading ".\stars\default\stars_0_0v0_4.cat": 0_0v0_4; 4979"
"Loading ".\stars\default\stars_1_0v0_4.cat": 1_0v0_4; 21800"
"Loading ".\stars\default\stars_2_0v0_4.cat": 2_0v0_4; 150779"
"Loading ".\stars\default\stars_3_1v0_3.cat": 3_1v0_3; 428466"
Finished loading star catalogue data, max_geodesic_level: 3
navigation/preset_sky_time is a double - treating as jday: 2.45151e+06
"StelPainter: Warnings while linking starShader shader program:
No errors."
Loaded 10051 NGC records
Loading NGC name data ...
Loaded 414 / 414 NGC name records successfully
Use vertex shader for atmosphere rendering.
"StelPainter: Warnings while linking atmosphere shader program:
No errors."
getProcAddress: Unable to resolve 'glGenerateMipmap'
getProcAddress: Unable to resolve 'glGenerateMipmapOES'
getProcAddress: Unable to resolve 'glGenerateMipmapARB'
Loading star names from ".\skycultures\western\star_names.fab"
Loaded 237 / 237 common star names
Loading star names from ".\stars\default\name.fab"
Loaded 4359 / 4359 scientific star names
Loading variable stars from ".\stars\default\gcvs_hip_part.dat"
Loaded 6886 / 6886 variable stars
Loaded 88 / 88 constellation records successfully for culture "western"
Loaded 85 / 85 constellation art records successfully for culture "western"
Loaded 89 / 89 constellation names
Loading constellation boundary data ...
Loaded 782 constellation boundary segments
StelPainter: initGLShaders()...
"StelPainter: Warnings while linking basicShaderProgram shader program:
No errors."
"StelPainter: Warnings while linking colorShaderProgram shader program:
No errors."
"StelPainter: Warnings while linking texturesShaderProgram shader program:
No errors."
"StelPainter: Warnings while linking texturesColorShaderProgram shader program:
No errors."
StelPainter: initGLShaders()... done
Creating GUI ...
Loaded plugin "Satellites"
Satellites::init copied default satellites.json to "C:\Users\r_leiva\AppData\Roaming\Stellarium\modules\Satellites\satellites.json"
Satellites: loading catalog file: "C:\Users\r_leiva\AppData\Roaming\Stellarium\modules\Satellites\satellites.json"
Satellite has invalid orbit: "SL-3 R/B" "10861"
Satellite has invalid orbit: "COSMOS 1220" "12054"
Unable to find module called "TimeZoneConfiguration"
Loaded plugin "TimeZoneConfiguration"
getProcAddress: Unable to resolve 'glProgramParameteri'
getProcAddress: Unable to resolve 'glProgramParameteriEXT'
getProcAddress: Unable to resolve 'glProgramParameteri'
getProcAddress: Unable to resolve 'glProgramParameteriEXT'
getProcAddress: Unable to resolve 'glProgramParameteri'
getProcAddress: Unable to resolve 'glProgramParameteriEXT'
getProcAddress: Unable to resolve 'glGenFramebuffers'
getProcAddress: Unable to resolve 'glGenFramebuffersOES'
getProcAddress: Unable to resolve 'glGenFramebuffersARB'
getProcAddress: Unable to resolve 'glProgramParameteri'
getProcAddress: Unable to resolve 'glProgramParameteriEXT'
getProcAddress: Unable to resolve 'glBindFramebuffer'
getProcAddress: Unable to resolve 'glBindFramebufferOES'
getProcAddress: Unable to resolve 'glBindFramebufferARB'
getProcAddress: Unable to resolve 'glFramebufferTexture2D'
getProcAddress: Unable to resolve 'glFramebufferTexture2DOES'
getProcAddress: Unable to resolve 'glFramebufferTexture2DARB'
getProcAddress: Unable to resolve 'glFramebufferRenderbuffer'
getProcAddress: Unable to resolve 'glFramebufferRenderbufferOES'
getProcAddress: Unable to resolve 'glFramebufferRenderbufferARB'
getProcAddress: Unable to resolve 'glProgramParameteri'
getProcAddress: Unable to resolve 'glProgramParameteriEXT'
Unloaded plugin "TimeZoneConfiguration"
Unloaded plugin "Satellites"
Downloaded 0 files (0 kbytes) in a session of 7.363 sec (average of 0 kB/s + 0 files from cache (0 kB)).

Question information

Language:
English Edit question
Status:
Solved
For:
Stellarium Edit question
Assignee:
No assignee Edit question
Solved by:
Alexander Wolf
Solved:
2014-05-22
Last query:
2014-05-22
Last reply:
2014-05-22
Best Alexander Wolf (alexwolf) said : #1

run.bat:
cd "C:\Program Files\Stellarium\"
start "" "C:\Program Files\Stellarium\stellarium.exe" "--safe-mode"

Well i must admit that i am not as good in batch code as i thought!...
Thank you very much for your help, it ran with no pblm!.

Best regards,
igor.

Thanks Alexander Wolf, that solved my question.