Programme running too slow

Asked by Mo Miah on 2011-07-06

Hi,I have downloaded Stellarium 0.11.0 version recently on my PC which runs Windows XP and has 1gb RAM, 160gb hard drive and a Radeion 256mb graphics card. Unfortunately everything on Stellarium runs really slow (at 0.03 FPS.) I also have Stellarium on my laptop and that runs really well. Can anyone help please. I do not understand a lot of computer jargons so plain English would really help.

Mo

Question information

Language:
English Edit question
Status:
Expired
For:
Stellarium Edit question
Assignee:
No assignee Edit question
Last query:
2011-07-06
Last reply:
2011-07-22
Alexander Wolf (alexwolf) said : #1

Alexander Wolf suggests this article as an answer to your question:
FAQ #1577: “Stellarium running very slowly”.

Mo Miah (miah786) said : #2

Hi Alex,

I have downloaded this and have re-started my PC but unfortunatley it is still the same.

Alexander Wolf (alexwolf) said : #3

try run Stellarium via shortcut "Stellarium (no OpenGL2)"

Mo Miah (miah786) said : #4

Just tried but no change.

Alexander Wolf (alexwolf) said : #5

Please show log.txt from Stellarium

Mo Miah (miah786) said : #6

Sorry, I do not understand what you mean.

Alexander Wolf (alexwolf) said : #7

"Start" -> Program -> Stellarium -> Show last log

Mo Miah (miah786) said : #8

Here it is but please note that my computer time is incorrect.

2006-03-31T00:04:11
Windows XP
Compiled with GCC 4.4.0
Qt runtime version: 4.7.1
Qt compilation version: 4.7.1
Addressing mode: 32-bit
Total memory: 1022 MB (unreliable)
Total virtual memory: 2047 MB (unreliable)
Physical memory in use: 66%
Processor speed: 2793 MHz
Processor name: Intel(R) Pentium(R) D CPU 2.80GHz
Processor speed: 2793 MHz
Processor name: Intel(R) Pentium(R) D CPU 2.80GHz
C:\Program Files\Stellarium\stellarium.exe
 -------------------------------------------------------
[ This is Stellarium 0.11.0 - http://www.stellarium.org ]
[ Copyright (C) 2000-2011 Fabien Chereau et al ]
 -------------------------------------------------------
Writing log file to: "C:/Documents and Settings/SHAH/Application Data/Stellarium/log.txt"
File search paths:
  0 . "C:\Documents and Settings\SHAH\Application Data\Stellarium"
  1 . "."
Config file is: "C:\Documents and Settings\SHAH\Application Data\Stellarium/config.ini"
OpenGL supported version: "2.0.5279 WinXP Release"
Qt GL paint engine is: "OpenGL2"
QGLShader::link: " Link successful. The GLSL vertex shader will run in hardware. The GLSL fragment shader will run in hardware."
QGLShader::link: " Link successful. The GLSL vertex shader will run in hardware. The GLSL fragment shader will run in hardware."
Cache directory is: "C:\Documents and Settings\SHAH\Local Settings\Application Data\stellarium\stellarium\cache"
Sky language is "en"
Application language is "en"
Loading Solar System data ...
Loaded 63 / 63 planet orbits from "C:\Documents and Settings\SHAH\Application Data\Stellarium/data/ssystem.ini"
Loading star data ...
"Loading "./stars/default/stars_0_0v0_1.cat": 0_0v0_1; 5013"
"Loading "./stars/default/stars_1_0v0_1.cat": 1_0v0_1; 21999"
"Loading "./stars/default/stars_2_0v0_1.cat": 2_0v0_1; 151416"
"Loading "./stars/default/stars_3_1v0_0.cat": 3_1v0_0; 434064"
Finished loading star catalogue data, max_geodesic_level: 3
Warning: location "Paris, United Kingdom" is unknown.
navigation/preset_sky_time is a double - treating as jday: 2.45151e+06
Loaded 10051 NGC records
Loading NGC name data ...
Loaded 222 / 222 NGC name records successfully
Loading star names from "./skycultures/western/star_names.fab"
Loaded 230 / 230 common star names
Loading star names from "./stars/default/name.fab"
Loaded 3215 / 4359 scientific star names
Loaded 88 / 88 constellation records successfully for culture "western"
Loaded 85 / 85 constellation art records successfully for culture "western"
Loaded 89 / 89 constellation names
Loading constellation boundary data ...
Loaded 782 constellation boundary segments
Creating GUI ...
Loaded plugin "Oculars" .
Ocular plugin - press Command-O to toggle eyepiece view mode. Press ALT-o for configuration.
Oculars::validateIniFile ocular.ini exists at: "C:\Documents and Settings\SHAH\Application Data\Stellarium/modules/Oculars/ocular.ini" . Checking version...
Oculars::validateIniFile found existing ini file version 2
Loaded plugin "Satellites" .
Satellites::getJsonFileVersion() version from file: "0.6.4"
Satellites::init using satellite.json file: "C:\Documents and Settings\SHAH\Application Data\Stellarium/modules/Satellites/satellites.json"
Loaded plugin "SolarSystemEditor" .
Using the ssystem.ini file that already exists in the user directory...
Loaded plugin "TimeZoneConfiguration" .
QGLShader::link: " Link successful. The GLSL vertex shader will run in hardware. The GLSL fragment shader will run in hardware."
QGLShader::link: " Link successful. The GLSL vertex shader will run in hardware. The GLSL fragment shader will run in hardware."
QGLShader::link: " Link successful. The GLSL vertex shader will run in hardware. The GLSL fragment shader will run in hardware."
QGLShader::link: " Link successful. The GLSL vertex shader will run in hardware. The GLSL fragment shader will run in hardware."
Unloaded plugin "TimeZoneConfiguration" .
Unloaded plugin "SolarSystemEditor" .
Unloaded plugin "Satellites" .
Unloaded plugin "Oculars" .
Downloaded 0 files (0 kbytes) in a session of 58.578 sec (average of 0 kB/s + 0 files from cache (0 kB)).

Alexander Wolf (alexwolf) said : #9

What model your graphics card?

Mo Miah (miah786) said : #10

It is a Radeon X600 256mb

Alexander Wolf (alexwolf) said : #11

O.K., you say that installed drivers for graphics card is up to date. Please check version your Catalyst and date their release. If version less 10.2 or release date not 2/24/2010 then go to this page http://support.amd.com/us/gpudownload/windows/Legacy/Pages/radeonaiw_xp.aspx?type=2.4.1&product=2.4.1.3.13&lang=English and download Catalyst Software Suite. After downloading install it. If your Catalist is up to date then write me about it.

Mo Miah (miah786) said : #12

I have downloaded the latest version and its now working as fast as it should be. However for some reason the names of the star are appearing very blured even when you zoom in. Any idea why that could be?

Alexander Wolf (alexwolf) said : #13

Try run Stellarium via shortcut "Stellarium (no OpenGL2)", again :)

Mo Miah (miah786) said : #14

Do you mean running it by clicking on the shortcut icon on my desktop? If so, i have done this but to no avail. What does (no OpenGL20 mean?

Alexander Wolf (alexwolf) said : #15

"Start" -> Program -> Stellarium -> "Stellatium (no OpenGL2)"

Mo Miah (miah786) said : #16

It is a bit better and you can read Vega, Spica and Saturn but not the others.

Alexander Wolf (alexwolf) said : #17

After that I was powerless, but we are working on this issue

Mo Miah (miah786) said : #18

Thanks for all your help. I will await your response.

Regards
Mo

Launchpad Janitor (janitor) said : #19

This question was expired because it remained in the 'Open' state without activity for the last 15 days.